Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Berlinare

Spielbergu uručena nagrada za životno djelo: 'Njegovo životno postignuće nije samo njegov rad, to je njegov život'

Autor: Hina

22.02.2023. 13:28
Spielbergu uručena nagrada za životno djelo: 'Njegovo životno postignuće nije samo njegov rad, to je njegov život'

Foto: Reuters

Primajući počasnog Zlatnog medvjeda rekao je da ga i danas uzbuđuju planovi za snimanje novih filmovaSlavnom američkom filmskom redatelju Stevenu Spielbergu uručena je u utorak navečer nagrada za životno djelo na 73. Berlinskom filmskom festivalu.


Nagradu mu je uručio Bono, frontmen U2, koji je opisao Spielberga kao “jednu od najvećih faca u Hollywoodu”.


“Ali njegovo životno postignuće nije samo njegov rad. To je njegov stvarni život, njegova stvarna obitelj”, rekao je Bono.
Primajući počasnog Zlatnog medvjeda, Spielberg je rekao da ga i danas, u 76. godini života, uzbuđuju planovi za snimanje novih filmova.


Redatelj, koji je zaslužan za neke od najuspješnijih i najomiljenijih djela u povijesti kinematografije, uključujući “E.T.”, “Ralje”, “Schindlerovu listu” i “Jurski park”, upravo je završio dva filma jedan za drugim: poluautobiografski “Fabelmanovi” (“The Fabelmans”) ” i “Priču sa zapadne strane” (“West Side Story”), remake holivudskog klasika, ljubavno-dramskog mjuzikla iz 1961. godine.


Govoreći o poluautobiografskom ostvarenju ‘‘Fabelmanovi”, Spielberg je rekao da ga je majka uvijek poticala da snimi film o svom djetinjstvu.


“Moja mama je govorila: Dala sam ti toliko dobrog materijala, kada ćeš ga iskoristiti?”, rekao je.


Također je otkrio da radi na snimanju televizijske serije po izvornom scenariju Stanleyja Kubricka o Napoleonu, koji je godinama ležao u ladici.


“Spremamo veliku produkciju za HBO temeljenu na Stanleyjevom izvornom scenariju ‘Napoleon’“, rekao je. “Ograničena serija od sedam dijelova.”


Spielberg, poznat po svojim pristupačnim, uvjerljivim filmovima, savjetovao je budućim filmašima da počnu s pričom.


“Ako želite biti filmski redatelj, prije svega pišite”, rekao je. “Zato što će priče privući publiku da obrati pozornost na vas, a ne kadrovi.”