Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

neizbrisiv trag

Tri godine bez Đoleta: Sjećanje na 'panonskog mornara'

Autor: M. Č.

19.02.2024. 17:17
Tri godine bez Đoleta: Sjećanje na 'panonskog mornara'

Foto: Foto arhiva NLNa današnji dan prije tri godine, 19.2.2021., napustio nas je legendarni novosadski kantautor Đorđe Balašević. Njegov je neizbrisiv trag duboko urezan u srcima generacija koje su odrastale uz njegove stihove, a kada je preminuo, cijela je regija bila ožalošćena. Ipak, takozvani “panonski mornar” nije ostavio naslijeđe samo u obliku kvalitetne glazbe, već i dubokih emocija i autentičnosti umjetničke duše. Iza sebe je ostavio 12 albuma, nekoliko knjiga i uloga u televizijskim serijama za koje je pisao i muziku, te stotine hitova koji su postali evergreeni glazbene scene na prostorima bivše Jugoslavije.


Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, gdje je odrastao u kući u Ulici Jovana Cvijića, koja je kasnije postala poznata kroz njegovu pjesmu “Neki novi klinci”. U toj kući je sa svojom suprugom Oliverom dijelio život sve do svoje smrti.


Đorđe je već od djetinjstva pokazivao izvanredan talent. Godine 1977., zajedno s kolegama iz gimnazije, osnovao je grupu “Žetva”, a godinu dana kasnije formirao je novu grupu, “Rani mraz”, s kojom je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. 1982. godine je započeo solo karijeru. Njegovi su stihovi služili kao ogledala vremena i društva u kojem je živio, a često su bili i iznimno intimni i emotivni. Od “Priče o Vasi Ladačkom” do “Život je more”, istraživao je ljudske sudbine, ljubav, nostalgiju te društvene probleme, uvijek s dozom ironije, topline i istine koja je dodirivala srca.
Njegove pjesme često su karakterizirane kao najljepše ljubavne, a posebno mjesto u njegovu opusu zauzima upravo ljubavna priča s njegovom suprugom. Upoznali su se 70-ih u Novom Sadu, dok je Olivera bila studentica, a Đorđe se probijao kao mladi glazbenik. Njihov prvi susret dogodio se tijekom snimanja televizijske emisije, gdje je Olivera sudjelovala kao uspješna gimnastičarka, a Đorđe je već stekao reputaciju ‘zločestog dečka’. No, unatoč njegovom divljem imidžu, Đorđe je odmah shvatio da želi provesti život s Oliverom te osnovati obitelj. Ta ljubavna priča postala je tema pjesme “Provincijalka”, gdje je Balašević otvoreno progovorio o svojim osjećajima, a Oliver je potvrdila da se sve događalo onako kako je opisano u pjesmi.


,,On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke s predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo u nekom gradu ili shopping centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bi potrčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala“, ispričala je Olivera.


Vjenčali su se 1981. godine, a zajedno su imali troje djece – kćeri Jovanu i Jelenu, te sina Aleksu.