Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ekskluzivan dogovor

Singapur ''rezervirao'' Taylor Swift samo za sebe, a susjedne zemlje se žale

Autor: M. Č.

05.03.2024. 20:20
Singapur ''rezervirao'' Taylor Swift samo za sebe, a susjedne zemlje se žale

Foto: REUTERS

Grad-država je platio pop zvijezdi da ne nastupi nigdje drugdje u jugoistočnoj AzijiTaylor Swift ne posustaje s nastupima, a sada se uputila i u jugoistočnu Aziju, ili barem jedan mali dio nje. Naime, svih šest rasprodanih koncerata koje će održati biti će u Singapuru, najbogatijoj zemlji u regiji, prenosi The New York Times.


Mnogi njezini obožavatelji u ovom dijelu svijeta, koji broji više od 600 milijuna ljudi, razočarani su. K tome, koncerti – i nepoznata cijena koju je Singapur platio da ih ugosti – izazvali su i diplomatske tenzije s dva njegova susjeda, Tajlandom i Filipinima.


Prošlog mjeseca, premijer Srettha Thavisin iz Tajlanda javno je rekao da je Singapur platio Swift do tri milijuna dolara po koncertu uz uvjet da ne nastupa nigdje drugdje u jugoistočnoj Aziji. Zakonodavac na Filipinima kasnije je rekao da to nije “ono što dobri susjedi rade”.
Singapur se oglasio, te je ministar kulture rekao da stvarna vrijednost ekskluzivnog dogovora – koji nije htio imenovati – nije “ni blizu toliko visoka”, no ta informacija nije bila utješna za razočarane obožavatelje. Srettha je naveo da je detalje singapurske potpore umjetnici saznao od koncertnog promotora, AEG Presents.


Dogovor o ekskluzivnosti oko koncerta, vrsta sporazuma poznata kao “radiusna klauzula”, standardna je praksa u glazbenoj industriji, kazala je Susan Abramovitch, šefica odjela za zabavu i sport u međunarodnoj odvjetničkoj tvrtki Gowling WLG za NYT. ,,S tim rečeno, ta teritorijalna ekskluzivnost obično se mjeri u stotinama milja od grada, a ne pokrivanjem cijelih susjednih zemalja“, rekla je, dodajući da je opseg singapurskog dogovora vrsta “Taylorovskog uvećanja” industrijskog standarda.


Pa ipak, ova odluka ne čudi iz pitanja financijske koristi. Naime, Swiftina The Eras turneja na putu je da postane najisplativija turneja svih vremena, a pritom bi i samoj državi donijela mnoštvo novca.


Swift će tamo izvesti šest nastupa pred 300.000 obožavatelja, pri čemu 70% oosjetitelja koncerata dolaze iz inozemstva i troše do 370 milijuna dolara, prema procjenama ekonomista. Između 1. i 9. ožujka, kada će Swift boraviti u gradu-državi, broj letova za Singapur porastao je za 186%, a rezervacije smještaja gotovo su se upeterostručile.