Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Jedna od najodlučnijih bitaka

Prvi dio dvodijelnog dokumentarca "Maslenica" u subotu na Prvom programu HRT-a

Autor: Edita Burburan

18.01.2023. 08:59
Prvi dio dvodijelnog dokumentarca

Foto: HRT

Priča započinje siječanjskim primirjem 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u HrvatskojDokumentarni film »Maslenica«, snimljen u dva dijela, donosi priče o oslobađanju tzv. ružičaste zone okupiranog zadarskog zaleđa. Film će biti prikazan ove subote na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 13.05, a drugi je dio na rasporedu sljedeće subote 28. siječnja u istom terminu.


Film donosi mnoge nepoznate priče hrvatskih branitelja, specijalnih policajaca i gardista 1., 2., 3., 4., 5., 7. i 9. gardijske brigade, ali prvi put i pripadnika HOS-a te protivničke strane – Vukova s Vučjaka.


Uz redatelja Danka Volarića i urednika Vladimira Brnardića, u filmskoj ekipi koja je zabilježila i realizirala ovaj projekt HRT-a bili su snimatelj Ivan Kovač, montažer Mladen Radaković, a scenarij je napisao Tomislav Šulj.
Priča započinje siječanjskim primirjem 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u Hrvatskoj, ali koje nisu donijele olakšanje stanovnicima Dalmacije.


Uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode, trpjeli su i svakodnevne topničke udare, zbog čega su Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. počele ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva »Gusar«.


U samo tri dana oslobođena je zona okupiranoga zadarskog zaleđa na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke.


Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotad bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.


No, pobjeda se vrlo lako mogla pretvoriti u strašan poraz jer, isprva iznenađene, snage pobunjenih Srba uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije krenule su u žestoki protunapad.


Sljedećih mjesec dana trajale su strahovite borbe, no hrvatski branitelji, posebice iz gardijskih brigada i jedinica Specijalne policije, rijetko su viđenom požrtvovnošću, usprkos znatnim žrtvama, uspjeli odbiti odlučne protuudare neprijatelja i nanijeti mu vrlo velike gubitke. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnicom i jednom od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.