Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

30. OBLJETNICA bez sredstava

"Obilježavanje akcije Maslenica platit ćemo iz vlastitog džepa"

Autor: Marina Vlakić

11.01.2023. 08:47

Foto: Arhiva ZLJedni od onih koji će zbog blokade gradskog proračuna ostati bez sredstava su i zadarski branitelji. Naime, obrazlažući javnosti zbog čega će se proračunska sredstva koristiti samo na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje, gradonačelnik Branko Dukić naveo je i braniteljske udruge koje će, zbog izglasavanja nezakonitih amandmana, ostati bez godišnjih sredstava Grada.


Riječ je o sredstvima koja su im prijeko potrebna za obilježavanje godišnjica pogibije njihovih suboraca, pomoć bolesnim članovima udruga, obilježavanje akcija iz Domovinskog rata i za sve ostalo potrebno za normalno funkcioniranje udruga, od kojih neke imaju i zaposlenike koje mogu plaćati jedino dotacijama Grada i Županije.


Ono što branitelje u ovom slučaju najviše boli je činjenica da započinje obilježavanje jedne od najvažnijih akcija u Domovinskom ratu, Vojno-redarstvene operacije Maslenica, a da sredstava za to neće imati.
Čelnici udruga s kojima smo razgovarali kažu kako su ogorčeni činjenicom da zbog blokade proračuna moraju trošiti vlastita sredstva, no to im, kako ističu, nije teško jer im je odavanje počasti poginulim suborcima najvažnije.


Sramotnom, pak, smatraju činjenicu da se zbog blokade proračuna uopće moglo doći u ovakvu situaciju, ne samo zbog branitelja, već i zbog svih čije plaće ovise o sredstvima Grada.


Naš grad ovo nije zaslužio


Naime, obilježavanje VRO Maslenica počinje već za sedam dana, a centralni je događaj 22. siječnja kada se u sklopu svečanog programa polažu vijenci i pale svijeće ispred središnjeg križa te ispred spomen-obilježja duž cijele županije. Tu su i kulturno-komemorativni program, mise za poginule u Zadru, Podpragu i Paljuvu te mimohod postrojbi koje su sudjelovale u operaciji Maslenica.Predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, Ljubica Krcić, bez imalo okolišanja kaže da je šokirana novonastalom situacijom s proračunom.


– Oporba koja je ovako glasovala uopće ne misli na građane koji trebaju biti financirani sredstvima Grada, pa tako i ne misle ni na udruge proistekle iz Domovinskog rata. Pokušat ćemo se snaći na razne načine, a sada ćemo svakako svoje obveze financirati iz vlastitih džepova, nadajući se da će se situacija s proračunom riješiti i da će nam se sredstva refundirati.


Javit ćemo se na natječaje Grada i Županije i čekati sredstva koja su nam uvijek dosad isplaćivali i time nam jako puno pomagali. Žalosno je da zbog opstrukcije oporbe mnogi neće primiti plaće jer ti vijećnici ne razmišljaju ni o socijalnim davanjima Grada, ni o plaćama djelatnika vrtića i svih ostalih. Sramote Zadar, a naš grad ovo nije zaslužio, ističe gospođa Krcić.


Akciju moramo dostojanstveno obilježiti


I dopredsjednik zadarske HVIDR-e, Klaudio Vidaić, kaže kako će obilježavanje akcije Maslenica morati financirati iz vlastitog džepa, snalazeći se kako znaju i umiju.


– Bez proračuna ništa ne može funkcionirati, pa vjerujemo da će se u Gradu dogovoriti i da će se isplate braniteljskim udrugama normalno nastaviti. Dotad ćemo koliko god možemo smanjiti troškove rada Udruge, ionako smo ih već smanjivali, ali za odavanje počasti našim poginulim suborcima, osobito sada u obljetnici akcije Maslenica, novac moramo osigurati.


Za vijence i svijeće dat ćemo koliko god treba iz svojega džepa jer se i ova akcija i pogibija naših branitelja moraju obilježiti na dostojanstven način, unatoč onome što radi oporba i unatoč situaciji s proračunom, kaže Vidaić, podsjećajući kako su svih ovih godina mogli računati na pomoć Grada i Županije.


– Vremena su takva kakva su, pa nastojimo financirati samo ono najnužnije, pokrivajući se i članarinama. Čuli smo što se dogodilo s proračunom i da sredstava Grada zasad neće biti, pa ćemo među sobom skupiti koliko treba i pokriti troškove obilježavanja akcije Maslenica.


Grad Zadar uvijek je bio korektan prema nama i stajao uz svoje branitelje, pa sam siguran da će nam sredstva doznačiti čim budu mogli. Pomaže nam i Ministarstvo branitelja, pa naša udruga dosad nikad nije bila zakinuta. Ali dogodilo se što se dogodilo s proračunom, pa ćemo čekati bolja vremena, poručuje Vidaić.


Zurak: Ovo je žalosno


Županijska Udruga branitelja liječenih od PTSP-a već se navikla snalaziti za pomoć svojim članovima jer imaju puno oboljelih od karcinoma, pa njihov predsjednik Jere Zurak otvoreno kaže kako će i akciju Maslenica obilježiti »makar se on zadužio«.– Sramota je što rade i da nisu mogli sjesti i dogovoriti se oko proračuna, barem zbog ovog jadnog naroda, a i svih poginulih za koje ćemo ovih dana položiti vijence. Obilježavanje Maslenice odradit ćemo dostojanstveno kao i uvijek dosad, makar se ja morao zadužiti.


Ako treba neka idu na izbore i riješe to, samo neka se ova trvenja više okončaju jer sada pate i škole, firme i građani, sve trpi zbog njihovih trzavica. Ovo je žalosno, ogorčeno će čelnik branitelja liječenih od PTSP-a.


Predsjednik zadarske Udruge hrvatskih dragovoljaca, Nino Rašin, također ističe kako se nadaju da će dobiti sredstva Grada jer pomoću njih financiraju i djelatnicu zaposlenu u Udruzi. U financiranju obljetnice VRO Maslenica pomaže im i to što su dio županijske Koordinacije udruga, pa s njima dijele troškove.


– Prije je svaka udruga polagala vijenac, a sada ga polažemo zajedno kroz Koordinaciju udruga, pa su nam troškovi daleko manji. Svakako ćemo i ove godine dostojanstveno obilježiti i akciju Maslenica prisjećajući se naših poginulih prijatelja, a sredstva Grada valjda će doći kada se ta situacija riješi, zaključuje Rašin.