Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ODLAZAK U 83. GODINI

Preminuo slavni američki glumac Ryan O’Neal

Autor: Hina

09.12.2023. 16:20
Preminuo slavni američki glumac Ryan O’Neal

Foto: Reuters

"Tata je umro danas, mirno, okružen svima koji smo ga voljeli i pružali mu podršku, kao što bi i on nama", napisao je Patrick O'NealAmerički glumac Ryan O’Neal, najpoznatiji po ulozi u filmu “Ljubavna priča”, umro je u petak u 83. godini, objavio je njegov sin.


“Tata je umro danas, mirno, okružen svima koji smo ga voljeli i pružali mu podršku, kao što bi i on nama”, napisao je Patrick O’Neal na Instagramu ne navodeći uzrok smrti.


Ryan O’Neal rodio se 1941. godine u Los Angelesu. Prije nego što je počeo glumiti bavio se boksom, a glumačku karijeru počeo je 1964. godine ulogom u seriji “Gradić Peyton”.
Proslavio se 1970. zahvaljujući ulozi u filmu “Ljubavna priča”, adaptaciji istoimenoga romana Ericha Segala, u kojemu je glumio s Ali MacGraw. Za ulogu Olivera, harvardskog studenta prava iz bogate obitelji koji se zaljubi u Jennifer, studenticu iz siromašne obitelji, nominiran je za Oscara i Zlatni globus.


Nakon toga glumio je u filmovima Petera Bogdanovicha, komediji “Što te tata pušta samu” koju je snimio 1972. s Barbrom Streisand, te “Mjesec od papira” iz 1973., u kojemu je glumio s kćeri Tatum.


Uslijedile su uloge u povijesnoj drami “Barry Lyndon” Stanleya Kubricka (1975.), ratnom filmu “Nedostižni most” Richarda Attenborougha (1977.) i “Driver” Waltera Hilla (1978.).


Godine 1978. snimio je i nastavak “Ljubavne priče”, “Oliverova priča”.