Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TUŽNA VIJEST

Preminuo je Nenad Cvetko, glumac kojeg pamtimo po nizu kazališnih, filmskih i tv uloga

Autor: P. N.

10.10.2023. 12:39
Preminuo je Nenad Cvetko, glumac kojeg pamtimo po nizu kazališnih, filmskih i tv uloga

Foto: Zarko Basic/PIXSELLGlumac Nenad Cvetko (53) preminuo je nakon borbe s teškom bolesti. Rođen je 27. 12. 1969. godine u Zürichu. Upisao je ADU 1990. godine. Stalni je član GDK “Gavella” od 1998. godine.


Prije dvije godine je slučajno otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenutku i ostao bez glasa. Dijagnosticiran mu je karcinom glave i vrata, prenosi Večernji list.


“U vrijeme kad sam morao crpiti energiju koju nisam imao, pao sam na 35 kilograma. Efekti zračenja i kemoterapije još djeluju. Čak i sad, nakon tri mjeseca, oni još nisu procesuirani u mojem organizmu. U principu, da kucnem o drvo, sve je ostalo sama pozitiva”, rekao je prošle godine kada je prolazio kroz proces kemoterapije i nadao se dobrom ishodu liječenja.
U Gavelli je glumio u pedesetak predstava, među kojima su “Posjet stare dame” Friedrich Dürrenmata, “Malograđani” Maksima Gorkog, “Kiklop” Ranka Marinkovića, “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana, “Filumena Marturano” Eduarda da Filippa, “Kao na nebu” Kaya Pollaka te autorski projekti “Obavezan smjer” Enesa Vejzovića i “Zagreb 2020.” Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.


Glumio je Šajkovskog i učitelja u Kovačićevoj “U registraturi”, Vojnika i Matiju Skomraka u Krležinu “Hrvatskom bogu Marsu”, batlera u “Areteju” te Dživa u Držićevu “Dundu Maroju”.


U Gogoljevoj “Ženidbi” bio je Anučkin, u Molièreovu “Tartuffeu” gospodin Loyal, u Shakespeareovu “Snu Ivanjske noći” Dunja, a u “Zimskoj priči” Florizela, a ostvario je i uloge u dramama Čehova, Dostojevskog, Gogolja, Ibsena, Bulgakova, Pirandella i drugih autora.


Glumio je u dvadesetak filmova, kao što su “Ti mene nosiš”, “Narodni heroj Ljiljan Vidić”, “Šuti”, a televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama “Stipe u gostima”, “Na granici”, “Odmori se, zaslužio si”, “Počivali u miru”, “Zakon!” i drugima.