Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TALIJANSKI GLAZBENIK

Preminuo Toto Cutugno

Autor: Sandy Uran

22.08.2023. 19:19
Preminuo Toto Cutugno

Foto: Toto Cutugno / Foto Robert Anic/PIXSELLU osamdesetoj godini života u bolnici San Raffaele u Milanu, u kojoj je bio hospitaliziran posljednjih nekoliko mjeseci, preminuo je poznati talijanski glazbenik Toto Cutugno.


Tužnu vijest talijanskoj novinskoj agenciji Ansa javio je njegov menadžer Danilo Mancuso, koji je kazao da se pjevač ugasio nakon duge i teške bolesti.


Izgubio bitku s bolešću


Posljednji ispraćaj održat će se u četvrtak u 11 sati u basilici Parrocchia dei Santi Nereo e Achilleo.
«Ciao a Toto Cutugno, un Italiano vero» (Ciao Toto Cutugnu, pravom Talijanu) riječi su kojima se od Cutugna na facebooku oprostila talijanska premijerka Giorgia Meloni, čim je objavljeno da je slavni pjevač izgubio bitku sa bolešću.


Cutugno je u nas, ali i diljem svijeta poznat po pjesmama »L`Italiano« i »Insieme: 1992« koja mu je obilježila karijeru i kojom je 1990. godine pobijedio u Zagrebu na Eurosongu. Tim povodom za Novi list je dao i ekskluzivni intervju.Osim kao pjevač bio je znan i kao vrstan autor, kompozitor i televizijski voditelj. Kao tekstopisac 70-ih godina prošloga stoljeća stekao je veliku popularnost pišući pjesme za Adriana Celetana, Dalidu, Mireille Mathieu i Johnnya Hallydaya.


Godine 1978. započeo je solo karijeru, a 1980. godine pobijedio je na festivalu u Sanremu s pjesmom »Solo noi«. S pjesmom »L`Italiano«, postigao je najveći međunarodni uspjeh.


Podsjetimo godine 1990. pobijedio je u Zagrebu na Eurosongu, da bi iduće godine kao domaćin, s Gigliolom Cinqueti bio voditelj završne večeri natjecanja za najbolju pjesmu Europe.Preminuo je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih talijanskih glazbenika, koji je tijekom svoje bogate karijere prodao više od 100 milijuna kopija ploča.


Na vrhu ljestvice


Često je svojim glazbenim hitovima bio na vrhu glazbenih ljestvica sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća.


Na Sanremo je nastupio 15 puta. prvi put je pobjedio na tom prestižnom talijanskom festivalu 1980. s pjesmom »Solo noi«, šest je puta bio na drugom mjestu, jednom se plasirao na treće mjesto i dva se puta našao na četvrtom mjestu.Izdvojit ćemo samo neke od brojnih pjesama koje su njegovim štovateljima prirasle srcu »Donna donna mia«, »Voglio l’anima«, »Solo noi«, »Serenata«, »Mediterraneo«, »Una Domenica italiana«, »Emozioni«, »Le Mamme«, »Gli Amori«, »Insieme: 1992«, »Quelli come noi«, a na listi se nalaze i brojne druge, skladbe posebne svaka na svoj način.


Rođen je kao Salvatore Cutugno u Fosdinovo 7. srpnja 1943. godine. U mladosti na Cutugna je najviše utjecao otac koji je svirao trubu i koji ga je uveo u svijet glazbe.


Glazbenu karijeru započinje s devet godina. Svira bubnjeve u limenoj glazbi La Spezia u kojoj je svirao i njegov otac. Sredinom šezdesetih godina osnuje grupu Toto & Rockers, zatim Ghigo e i goghi, slijedi band Toto e i Tati, a potom utemeljuje Albatros u kojima i pjeva.


Slijedi uspjeh koji mu je obilježio karijeru i koji ga je na velika vrata ustoličio na tron svjetski poznatig glazbenika, čemu su svjedočila njegovi brojni nastupi izvan granica Italije.