Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POLITIČKI MEMOARI

Predstavljeno dopunjeno izdanje “Diplomatske oluje” Mate Granića

Autor: Hina

16.01.2023. 21:15
Predstavljeno dopunjeno izdanje “Diplomatske oluje” Mate Granića

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELLDrugo, dopunjeno izdanje knjige “Diplomatska oluja”, politički memoari Mate Granića, najdugovječnijeg ministra prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljena je u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


Bivši ministar vanjskih poslova i jedan od zaslužnijih hrvatskih političara za međunarodno priznanje Hrvatske rekao je da mu je motiv za pisanje nadopunjenog izdanja, osim velikog interesa koje je polučilo prvo izdanje, od diplomata i branitelja do studenata, bila brutalna ruska agresija na Ukrajinu.


Hrvatska na pravoj strani našeg sna


“Hrvatska i predsjednik Vlade Andrej Plenković odmah su se postavili na pravu stranu onoga što je uvijek bio naš san, EU i NATO.
Ostat će ljaga i mrlja na svima onima koji nisu podržali da mi pomognemo u obuci ukrajinskih vojnika”, ocijenio je.


Želio je razjasniti, dodao je, i što je bio suverenizam predsjednika Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja, Vlade demokratskog jedinstva, rekavši da su tada postavljeni ciljevi danas ostvareni.


Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista koji je objavio knjigu, rekao je da su i engleska i hrvatska verzija prvog izdanja bile razgrabljene, jer je Granić pisao kao netko “iz prvog reda”, a ne drugog, trećeg ili četvrtog, i tko je vodio neke od najtežih razgovora kada je u pitanju Hrvatska.


Žarko Ivković, suurednik knjige rekao je da Granić kroz šest poglavlja nastoji osvijetliti važne povijesne događaje, od stvaranja Hrvatske, preko mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja do smrti Franje Tuđmana, a ubrzo nakon prvog izdanja 2019. bilo je jasno da će knjigu morati dopuniti, pa ovo izdanje ima dodatnih 10 potpoglavlja, nove dokumente i fotografije.


Od 2. veljače na HRT-u serijal “Diplomatska oluja”


Goran Bandov, autor pogovora, knjigu opisuje kao unikatni memoarski doprinos suvremenoj hrvatskoj, ali i globalnoj povijesti, protkan nizom anegdota, sjećanjima o društvenim i političkim događajima u kojima je “jedan od najuspješnijih virtuoza suvremene europske diplomacije“ aktivno sudjelovao, kao i razmišljanjima o osobama koje su značajno utjecale na Hrvatsku i njezin međunarodni položaj.


Domagoj Knežević, suautor i recenzent kaže da se sada autor bavio najvažnijim globalnim događajima koje prije četiri godine nitko nije mogao ni zamisliti, od pandemije do prijetnje rušenjem svjetskog poretka.


Vladimir Brnardić iz Dokumentarnog programa HRT-a, na kojemu se 2. veljače počinje prikazivati serijal “Diplomatska oluja” nastao prema knjizi, najavio je da će se u njemu, kroz osam nastavaka dati presjek suvremene hrvatske povijesti, od borbe za stjecanje neovisnosti do danas.


Na promociji je bio niz osoba iz političkog i diplomatskog života Hrvatske, među ostalim, predsjednik Vlade Andrej Plenković, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.