Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

GLAZBENA NAGRADA

Nova pravila Grammyja zahtijevaju ljudski doprinos bez umjetne inteligencije

Autor: Hina

17.06.2023. 10:26
Nova pravila Grammyja zahtijevaju ljudski doprinos bez umjetne inteligencije

Foto: ReutersSamo ljudski kreatori imaju pravo” na dodjelu Grammyja, objavila je u petak Akademija za snimanje zvuka, budući da tijelo koje dodjeljuje najpriznatije svjetske glazbene nagrade nastoji ograničiti korištenje umjetne inteligencije (AI) u industriji. Rad samo s umjetnom inteligencijom je zabranjen, ali neka glazba stvorena uz pomoć umjetne inteligencije može se kvalificirati u određene kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku akademije. “Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.”


Kreatori glazbe sada moraju doprinijeti najmanje 20 posto albuma da bi zaslužili nominaciju. U prošlosti je bilo koji producent, tekstopisac, inženjer ili istaknuti izvođač na albumu mogao zaraditi nominaciju za album godine, čak i ako je osoba imala mali doprinos. Prva dodjela nagrada Grammy održana je 1959. godine, kao nagrada glazbenim stvaraocima. U studenom 2022. OpenAI je pokrenuo ChatGPT, besplatni chatbot koji podržava Microsoft Corp i koji može generirati dijalog sličan ljudskom na temelju jednostavnih unosa. AI aplikacije brzo su napredovale, omogućujući korisnicima da animiraju fotografije, stvaraju avatare u filmovima i pišu pjesme, eseje i članke.


Ljudi u mnogim profesijama sve se više boje da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti njihova radna mjesta. Na primjer, Writers Guild of America (WGA) i Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) bore se s upotrebom umjetne inteligencije u kreativnim poljima pisanja scenarija i glume.
WGA želi obuzdati AI u pisanju scenarija, dok glumci SAG-a žele osigurati da njegovi članovi mogu kontrolirati upotrebu svojih digitalnih persona i dobiti odgovarajuću naknadu. WGA pisci stupili su u štrajk početkom svibnja i tek se trebaju dogovoriti sa studijima o korištenju umjetne inteligencije, uz ostala pitanja. Glumci bi također mogli stupiti u štrajk ako SAG-AFTRA ne postigne dogovor oko sličnih problema.


Foto: Reuters