Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Filmska biografija

Na pomolu igrani film o životu Elona Muska

Autor: T.I.

10.11.2023. 20:25
Na pomolu igrani film o životu Elona Muska

Foto: Wikimedia Commons

Film će biti baziran na autoriziranoj biografiji Elona Muska koju je napisao Walter Isaacson, autor s iskustvom u ovakvim stvarima. Dovoljno je spomenuti da je isti posao napravio opisujući život Stevea Jobsa„Drago mi je da se Darren toga prihvatio. On je jedan od najboljih.“  Promptno, kratko i jasno je Elon Musk na X-u reagirao na današnju vijest da će cijenjeni američki redatelj Darren Aronofsky režirati film o kontroverznom poduzetniku i jednom od najbogatijih ljudi na svijetu.


Film će biti baziran na autoriziranoj biografiji Elona Muska koju je napisao Walter Isaacson, autor s iskustvom u ovakvim stvarima. Dovoljno je spomenuti da je isti posao napravio opisujući život Stevea Jobsa u biografiji koja je također 2015.  poslužila kao predložak za film u režiji Dannyja Boylea s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi.
Nije se dugo čekalo, biografija je izašla u rujnu i kako navodi Variety, odmah se povela velika borba među produkcijskim kućama za prava na adaptaciju. Pobijedila je A24, nezavisna američka produkcijska kuća predbilježena za nagrade, samo su ove godine njihovi filmovi zaradili 49 nominacija za Oscara i osvojili 16, među njima i onaj najprestižniji, „Sve u isto vrijeme“ pokupio je Oscara za najbolji film.


Darren Aronofsky se kroz godine nametao neobičnim filmovima, uglavnom psihološkim dramama,  snimljenim s niskom budžetom koji su uspjeli zaraditi novac i k tome osvojiti kritičare („Rekvijem za snove“, „Hrvač“, „Crni labud“). Pritom nije uspio doći do Oscara, ali je znao potaknuti glumce za velika ostvarenja, pa je oživio karijeru Mickeyu Rourkeu s „Hrvačem“ i pružio priliku Natalie Portman da zaradi Oscara za najbolju glumicu u „Crnom labudu“. Slično je bilo i s njegovim posljednjim filmom „Kit“ s kojim je čak i jedan podcijenjeni glumac kao što je Brendan Fraser uspio doći do zlatnog kipića.


Aronofsky svog Oscara još uvijek čeka, i možda je biografija Elona Muska dobra prilika da ga i osvoji. Predložak s obzirom na Muskovu osebujnost mora imati potencijala,  ali s obzirom na „tmurni“ stil Aronofskog ne treba očekivati laganu filmsku zabavu s ovom ekranizacijom.


U narednim mjesecima bit će zanimljivo vidjeti tko će sve iz holivudske prve lige glumaca konkurirati da ga ovjekovječi na velikom ekranu.