Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dirljivo okupljanje

Fanovi u Dublinu pjevali 'Nothing Compares 2 U' u spomen na Sinead O’Connor

Autor: Hina

30.07.2023. 20:29
Fanovi u Dublinu pjevali 'Nothing Compares 2 U' u spomen na Sinead O’Connor

Foto: ReutersObožavatelji Sinead O’Connor pjevali su u nedjelju poslijepodne njezine najpoznatije pjesme na dirljivom okupljanju u Dublinu kako bi odali počast preminuloj zvijezdi. Oko 100 ljudi se okupilo da otpjeva “Nothing Compares 2 U”.


O’Connor, koja je umrla u Londonu prošli tjedan u 56. godini, međunarodnu slavu je stekla 1990. godine sa svojom verzijom hit pjesme. Uz moćan glas i stihove, irska pjevačica bila je poznata po svojim oštrim društvenopolitičkim stavovima među kojima i oni povezani sa skandalima zlostavljanja u Katoličkoj crkvi i seksualizacije glazbenica.


Poslijepodnevno pjevanje na Trgu Bernardo u središnjem Dublinu organizirala je socijalistička feministička skupina Rosa. Aktivistica Rose i bivša irska parlamentarka Ruth Coppinger odala je počast pokojnoj pjevačici.
“Izuzetnim i jedinstvenim glasom koji je u jednom stihu mogao biti šapat i vrisak opčinjavala je publike”, rekla je Coppinger.


“Umjetnost i aktivizam Sinead O’Connor nerazdvojni su – ključni su jedno za drugo. Njezin umjetnički integritet i osjećaj za pravdu proizišao je iz njezina osobnog iskustva nepravde.”


Rano u nedjelju, laureat Međunarodne književne nagrade Dublin, Colm Tóibín, rekao je da je O’Connor pjevala s “osjećajem misije” progovaranja protiv nepravdi.


Govoreći na BBC-jevom Radiju 4, opisao je potez deranja slike pape koja je bila u posjedu njezine majke kao “izvanredan trenutak” koji je pokazao da je bila voljna “ići protiv struje” kako bi podcrtala ono što će postati skandalom zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi.


Grammyjem nagrađena pjevačica potaknula je kontroverziju i dospjela na naslovnice kad je 1992. godine u američkoj TV emisiji Saturday Night Live poderala sliku pape Ivana Pavla II. iz protesta prema Katoličkoj crkvi, potaknuvši time žestoke reakcije.