Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SMRT BASISTA SLAVNOG BENDA

Morrisseyeva počast Andyju Rourkeu: Neće umrijeti sve dok se njegova glazba može slušati

Autor: T.I.

19.05.2023. 21:29
Morrisseyeva počast Andyju Rourkeu: Neće umrijeti sve dok se njegova glazba može slušati

Foto: Wikimedia CommonsNakon što je danas Johnny Marr objavio da je njegov kolega Andy Rourke iz The Smiths,  jednog od najvažnijih i najutjecajnijih britanskih rock bendova uopće, preminuo u 60. godini nakon duže borbe s karcinomom gušterače, javno se oglasio i bivši frontmen benda Morrissey.


„On neće umrijeti sve dok se njegova glazba može slušati. Nije bio svjestan svoje vlastite snage i moći, i nitko ne može odsvirati to što je on odsvirao“ – nije štedio riječi hvale u objavi na svojoj web stranici.


Napisao je također da je kao čovjek bio vrlo zabavan i vrlo sretan tip. I kad su se Smithsi raspali, ostao je svoj, prema Morriseyevim riječima, nikad se nije prodao i fulirao.
U tom tonu izrazio se i gitarist Johnny Marr riječima da će Andyja oni koji su ga poznavali pamtiti kao ljubaznu i prekrasnu dušu, a ljubitelji glazbe kao iznimno nadarenog glazbenika.


O pokojnicima sve najbolje, reklo bi se, iako Morrissey ne kaže ništa krivo, treba spomenuti da je Rourke imao svojih demona, jedini se u bendu navukao na heroin i zbog toga nakratko izletio iz benda. I kasnije, nakon razlaza, nije bilo sve idilično. Iako je kasnije radio s Morrisseyem, on i bubnjar Mike Joyce tužili su Morrisseya i Marra zbog autorskih prava. Rourke nije imao živaca suditi se pa se nagodio za „siću“ od 83 tisuće funti jednokratne naknade, dok je Joyce bio uporniji, pa dobio naknadu od milijun funti za izgubljenu dobit na autorskim pravima i pravo na kasnije tantijeme.


Krajem stoljeća Rourke je i bankrotirao, ali je nastavio redovito raditi i snimati za poznate glazbenike poput Sinead O’Connor, Pretenderse, Iana Browna, Badly Drawn Boya.