Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Domaći albumi

Dvojko predvodi Top-listu prodaje

Autor: Portal ZL

15.03.2023. 10:16
Dvojko predvodi Top-listu prodaje

Foto: Promo

Vojko V je s drugim studijskim izdanjem Dvojko (Croatia Records) preuzeo vrh Top-liste prodaje domaćih albuma. Time je po prvi puta nakon 60 tjedana album hip-hop/rap žanra preuzeo vodeću poziciju rezultata prodaje domaćih diskografskih naslova.
Remasterirano izdanje ploče Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) u izvedbi Josipe Lisac zauzima broj dva ovotjedne liste, a album Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor se nalazi na trećem mjestu. Pravila igre s izdanjem Usne od šećera (Gema Produkcija/Croatia Records) drugi tjedan zaredom je na četvrdoj poziciji, dok Top 5 zatvara remaster ploče Kao kakao (Croatia Records) sastava Leb i sol.


Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 27. veljače do 5. ožujka 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Ovoga tjedna lista bilježi 13 promjena, od čega su se dva izdanja po prvi puta našla među najprodavanijima. Oba noviteta debitirala su u Top 10 liste.


Album Dvojko je četvrti diskografski naslov koji je ove godine zauzeo prvo mjesto u tjednu izlaska. Radi se o prvom izdanju Vojka V nakon pet godina i ploče Vojko (Croatia Records). Isti naslov proveo je na Top-listi prodaje 80 tjedana u razdoblju od 2018. do 2020. godine, a najbolji plasman je ostvario 30. svibnja 2018. godine (broj 7).
Osim što je debitirao na broju jedan Top-liste prodaje, izdanje Dvojko ostvaruje dobre rezultate i na glazbenim streaming platformama. Na servisima Apple Music i Deezer, ploča Dvojko je prilikom izlaska došla na vodeću poziciju liste najstreamanijih albuma u Hrvatskoj, dok je na TIDAL-u predvodio listu Friške premijere.


Singlovi Evo me opet Mamacita u različitim vremenskim razdobljima našli su se na listi Croatia Songs magazina Billboard. Tako je u izvještaju od 19. srpnja 2022. pjesma Evo me opet, službeno objavljena kao najavni singl albuma Dvojko sredinom srpnja, došla na broj 15 liste, dok je u izvještaju od 14. ožujka 2023. naslov Mamacita na 22. mjestu.

Etno suradnja sastava Singrlice i instrumentalnog ansambla Sudar Percussion Folk & Roll (Croatia Records) ušla je među najemitiranije na 10. mjesto.


U pitanju je album na kojem je objavljeno novo čitanje tradicionalnih napjeva i time modernizirao tradicijsku glazbu i približio ju mlađim naraštajima. Sastavu Singrlice pri snimanju ploče pomogao je udaraljkaški orkestar Sudar Percussion, čime se album može svrstati bok uz bok svjetskim pripadnicima žanra world music.Karlowy Vary, La Femme (Matrix Musik)
Izdanje La Femme (Matrix Musik) grupe Karlowy Vary najprodavaniji je album originalno objavljen izvan Hrvatske. Radi se o jedinoj ploči zagrebačkog novovalnog i post-punk benda u kojem su, među ostalima, djelovali Tomo in der Mülhen i klavijaturistica benda Ekatarina Velika Margita Stefanović.


Pioniri post punk ere na našim prostorima, Karlowy Vary je djelovao između 1981. i 1986. godine, a njihov izričaj bio je pod utjecajma sastava tog doba poput Bauhaus, The Cure ili Joy Division. Diskografsko stvaralaštvo benda Karlowy Vary većinom se sastoji od demo snimki za tri izdanja, međutim, objavljen je tek jedan album i to La Femme 1985. godine. Godinu dana kasnije, članovi grupe Karlowy Vary odlučili su raspustiti sastav.


Prošlotjedni broj jedan, ploča Cracker Island (Parlophone/Dancing Bear) grupe Gorillaz nalazi se na drugom mjestu, dok je na trećoj poziciji album grupe Måneskin Rush! (Sony Music/Menart). Taylor Swift zauzima četvrto i peto mjesto s izdanjima evermore (Republic/Universal Music Hrvatska) i Midnights (Republic/Universal Music Hrvatska).