Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NAJLJEPŠA MAMA HRVATSKE

Dvije svestrane Riječanke otkrile što ih veseli uoči izbora ljepote u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku

Autor: Sandy Uran

13.03.2023. 09:31
Dvije svestrane Riječanke otkrile što ih veseli uoči izbora ljepote u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku

Tajana Putrih i Dora Kovačević Kauzlarić predstavljaju RijekuJedan od najzanimljivijih izbora ljepote onaj je najljepše mame Hrvatske. U Šibeniku je na zoom sastanku izabrano 18 finalistica koje će se predstaviti u Šibeniku početkom svibnja na šestom izboru najljepše mame Hrvatske.


Tročlani žiri u sastavu Maja Vukina Bogović (akademska slikarica i prva pobjednica izbora NMH), Danijel Mileta (dogradonačenik Šibenika) i Zdravko Pilić (novinar), odlučio je koje mame ulaze u finale koji će biti održan 6. svibnja u Kući umjetnosti Arsen, a bit će ga moguće pratiti u streamingu na Facebook stranici Najljepša mama Hrvatske.


Magistra likovne pedagogije


Ljepota nije samo stvar fizičkog izgleda. Dio nje je i stanje duha, a ono ima veliki potencijal. Na ovogodišnjem izboru najljepše mame Hrvatske finalistice u kategoriji od 23 do 39 godina su i dvije Riječanke, profesorice Tajana Putrih i Dora Kovačević Kauzlarić, koje svojim djelovanjem zaokružuju sliku suvremene uspješne i lijepe žene i mame.
Tridesetdevetogodišnja Tajana Putrih, magistra likovne pedagogije, otkrila nam je kako ju je na izbor prijavila kolegica s posla.


Tajana Putrih, Foto: privatna arhiva


“Kao objašnjenje mi je rekla kako me smatra svestranom, jer osim što radim u Centru za autizam u Rijeci, gdje kao magistra likovne pedagogije radim kao likovna terapeutkinja, vježbam balet, volim putovati i stalno sam u pokretu.


Prihvatila sam to njezino obrazloženje, premda u prvi mah nisam htjela pristati natjecati se, ali sam na nagovor glavne organizatorice, vlasnice licence NMH, Maje Gnjidić Verdecchia, na kraju ipak prihvatila izazov. Sad mi je drago da je tome tako. Ovo natjecanje shvatila sam kao novo iskustvo koje će mi donijeti nova poznanstva, u kojima ću uživati”, kazala je Tajana, a potom nam otkrila kakva su joj očekivanja.


“Nisam tip osobe koja je natjecateljski nastrojena, već sam ovu priliku prihvatila kao nešto što će mi donijeti neka nova druženja. Nisam očekivala da ću ući u finale, iskreno”, dodala je.


Kad smo je pitali kako uspijeva »hendlati« sve dnevne obaveze, istaknula je da ima pomoć.


“Razvedena sam, no jako mi puno pomaže i bivši suprug, koji brine o našoj sedmogodišnjoj kćeri Hani i koji uskače kad god mi treba. Iznimno veliku pomoć dobivam od mame koja mi pomaže kad god zatreba. Bez njih teško da bih mogla realizirati sve svoje dnevne obaveze, kojih ima podosta.


Posao mi je dosta zahtjevan i posvećena sam mu. Radim i s djecom koja dolaze izvana, uz onu iz Centra za autizam, i u popodnevnim terminima. Sve skupa zna biti vrlo zahtjevno, ali uz dobru logistiku, kao što je moja, i uz dobru organizaciju, uspijevam sve realizirati. Radni dan mi traje od 6 ujutro do 23 sata. Ne stajem. Usto, nakon pauze zbog povrede, ponovo vježbam balet. Ono je moj ispušni ventil, nešto čime punim baterije”, otkrila je.


Profesorica latinskog i talijanskog


Magistra likovne pedagogije za kraj je naglasila da je ona riječki rock tip osobe, te da je na to posebno ponosna. Isto tako podcrtala je kako joj je drago što će njena kći jednog dana shvatiti da mama može puno toga, da nije tipična mama kao nekad, nego svestrana osoba sa svojim interesima i hobijima.


Naša druga sugovornica bila je tridesettrogodišnja Dora Kovačević Kauzlarić, profesorica latinskog i talijanskog jezika.


Dora Kovačević Kauzlarić, Foto: privatna arhiva


“Samo ime natjecanja, to jest imenica mama u nazivu, potaknulo me na prijavu. Mama je stup obitelji!


Mama je osoba koja radi 0-24 najljepši i najteži posao na svijetu, no pored svih obveza na poslu i kod kuće ponekad zaboravi na sebe. Zato sam ovdje! Htjela bih potaknuti mame da izađu iz zone komfora i da ne zaborave na sebe, jer voljeti sebe nije sebično.


Mi smo te koje trebamo biti uzor svojoj djeci, pokazati im da i ona moraju jednog dana znati cijeniti i voljeti sebe! Djeca nas promatraju, kopiraju. Moramo se potruditi najprije zbog nas samih, a onda i zbog njih i pokazati im da se sve može. Mi mame možemo sve”, rekla je.


Organizacija je ključ uspjeha


Nezaobilazno pitanje bilo je i ono vezano za očekivanja.


“S prijavom čekala do zadnjeg trenutka. Sad mi je drago da sam se, kako kažu, bacila u vatru. Veselim se svemu što me očekuje, novom iskustvu, novim poznanstvima, a možda i poslovnoj suradnji, zašto ne. Presretna sam da se mogu natjecati u toj važnoj ulozi mame. Za mene je pobjeda da sam jedna od 12 mama koje će se boriti za lentu u finalu u prekrasnom Šibeniku”, rekla je.


Zanimalo nas je i koja je njezina formula uspjeha s obzirom na to da nije nimalo jednostavno realizirati sve dnevne obveze, poslovne i obiteljske.


Ključ uspjeha je – organizacija! Otkad nam je stigla Roza, svijet se vrti oko nje, naravno. Ali ništa bez dobre organizacije i supruga. Raspored nam je poprilično gust. Posljednjih 10 godina radim kao profesorica latinskog i talijanskog u čak tri srednje škole u Rijeci.


Volim izazove, volim se maknuti iz zone komfora. Oduvijek sam radoholičarka. Kad jednom zacrtam cilj, na putu me može omesti samo »vis maior«. No, moja tvrdoglavost i upornost su me ponekad znale i koštati.


Pored svega, radim i kao wellness savjetnica. Educiram žene, mame, djevojke kako da kroz balansiranu prehranu dođu do svog najboljeg fizičkog rezultata, te na taj način vrate samopouzdanje i osmijeh na lice. Svi mi imamo ciljeve u životu i to je u redu jer, realno, ako ne napreduješ, nazaduješ. No, na putu prema ostvarenju snova ne smijemo zaboraviti uživati u malim stvarima i biti zahvalni na svemu što imamo sad. Ja sam istinski na svemu zahvalna!”, istaknula je profesorica Dora Kovačević Kauzlarić.


Natjecanje raste


Evo što nam je ovom prigodom kazala i vlasnica licence i idejna začetnica izbora Maja Gnjidić Verdecchia.


“Izbor nije bio lagan, ali pomogli su nam i kratki videozapisi koje su polufinalistice slale prilikom prijave. Tu su se predstavile, pokazale svoj hod, kao i talente kojima će se predstaviti u finalu. Ipak, žiri je kao i svake godine, uz razgovor s potencijalnim kandidatkinjama i razrađeni sistem bodovanja, odabrao one koje će doći u Šibenik.


Neizmjerno nas veseli što naše natjecanje iz godine u godinu sve više raste, a samim time i naša obitelj mama koje se povezuju kako privatno, tako i poslovno. Radujemo se upoznati sve odabrane finalistice u Šibeniku, a pozivamo sve da prate našu Facebook stranicu kako bi doznali detalje o live prijenosu i pobliže upoznali naše mame”, poručila je Maja Gnjidić Verdecchia.


Mame koje će se predstaviti u Šibeniku

Kategorija Najljepša mama Hrvatske (od 23 do 39 godina): Tina Juričev Špirić (23, Vodice), Nikolina Miličević (24, Vinkovci), Ana Japec Buneta (30, Lipovljani), Marija Foškulo (32, Zagreb), Martina Šaronja (32, Bedekovčina), Dora Kovačević Kauzlarić (33, Rijeka), Patricija Lukšić (34, Velika Gorica), Ksenija Brajković (34, Nova Gradiška), Marina Žugaj (36, Topusko), Mateja Liber (36, Sračinec), Valentina Benčić (37, Poreč), Tajana Putrih (39, Rijeka).


Kategorija Najljepša mama Hrvatske Dijamant (od 40 do 53 godine): Alenka Bakmaz (43, Zagreb), Ankica Biondić (44, Lipovljani), Marina Kenda (46, Sv. Nedelja), Marina Pavičić (48, Velika Mlaka).


Kategorija Najljepša mama Hrvatske Platinum (od 54 godine nadalje): Slađana Miočić (58, Zagreb), Jadranka Luketa (67, Šibenik).