Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

premijera

"Kugina kuća"otvara ovogodišnju sezonu Kazališta lutaka Zadar

Autor: Nikolina Lucić

22.02.2023. 11:07

Foto: Kazalište lutaka Zadar“Kugina kuća” Augusta Šenoe u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica prva je ovogodišnja premijera zadarskih lutkara. Premijeru je najavila Iris Pavić – Tumpa, ravnateljica KLZ – a, koja se sa svojim timom i partnerima uputila u rizičnu, ali vrlo atraktivnu produkciju, čiju režiju potpisuje Ivan Planinić.


– Naši su glumci i lutkari ovu predstavu vrlo emotivno doživjeli, čemu svjedočimo na probama. Ivan Planinić po prvi puta radi s lutkama, te se uz Maju Marjančić upustio u scenski, glazbeno i zvučno vrlo tešku produkciju, kazala je Pavić – Tumpa uoči premijere, koja je na rasporedu u petak.


– Ana Cmrečnjak, Lino Brozić i Dominik Karakašić Šenoino su djelo iznijeli ozbiljno i s poštovanjem. Tema predstave je teška i mučna, te ovime Šenoi odajemo dugo zasluženo priznanje, dodala je Pavić – Tumpa.
Režiser Ivan Planinić istaknuo je kako je razgovor o predstavi počeo još za vremena pandemije, kada je individualna i kolektivna odgovornost bila u prvom planu.


– Iako je samo djelo staro preko 100 godina, dotiče se upravo individualne odgovornosti u dobu kolektivne ugroze. Ovo nije sretna predstava, već obiteljska tragedija od koje nismo htjeli odustati. Željeli smo napraviti priču koja ne ovisi o sretnom završetku. Specifičan je neverbalni spektar ove predstave, koji smo ispričali prvenstveno glazbom.


Svjesno smo riskirali kako bi otvorili novo kazališno polje, koje nije uobičajeno u lutkarstvu, poručio je Planinić i rekao kako su sve specifičnosti ove predstave prava pozivnica za premijeru. Marjančić, profesorica scenskog pokreta na Akademiji dramskih umjetnosti istaknula je kako je scenski neverbalna predstava vrlo teška za realizirati.


– Ideje moći, smrti i nadzora bilo je pravi izazov iznijeti na pozornicu. Prvi sam se put, kao i Ivan susrela s lutkama. Naši su glumci odmah prihvatili naše neznanje o lutkama i pomogli nam da shvatimo zahtjeve lutkarstva i scenske izvedbe na pozornici, poručila je Marjančić i naglasila kako je predstava emotivno nabijena.


Ani Cmrečnjak ovo je prva predstava u kojoj od početka gradi svoju ulogu.


– Ekipa je mlada i perspektivna, te smo imali prilike učiti jedni od drugih. Predstava ima dvije strane. Za neke je ona tužna, a za neke sretna, poručila je Cmrečnjak, dok je Dominik Karakašić istaknuo kako su najvažnije zakonitosti kazališta isti u dramskom i lutkarskom kazalištu.


– Sinergija glazbe, svijetla i predmeta na pozornici recept je koji nas je doveo do uspjeha, poručio je Karakašić, a Lino Brozić je kratko naglasio kako se ekipa uvijek nadopunjavala tijekom rada.


– Meni je osobito drago da je ovo predstava za mlade, čime izlazimo iz okvira u koje se lutkarstvo često stavlja, zaključio je Brozić.


“Kugina kuća” zauzima stožerno mjesto i predstavlja trajnu vrijednost unutar hrvatske književnosti. Suvremenim kazališnim jezikom oblikovana kao neverbalna i lutkarska glazbena predstava još jednom poziva da poslušamo “njenu” priču.


– Ovom se predstavom vraćamo našoj dugogodišnjoj tradiciji lutkarstva za mlade i odrasle, po kojoj smo poznati i koju njegujemo od osnutka Kazališta, poručila je Pavić – Tumpa i 24. veljače nas pozvala na premijeru.