Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Album Michaela Jacksona

40 godina "Thrillera", remek-djela kralja popa koji je definirao novo glazbeno doba

Autor: Hina

30.11.2022. 08:40
40 godina

Foto: Reuters

Priprema se i novi dokumentarac u režiji Nelsona Georgea koji će donijeti dosad neviđene snimke i skrivene razgovoreMiješajući rock, pop i R&B kao nitko prije, Michael Jackson je prije 40 godina objavio »Thriller«, album koji će postati najprodavaniji u povijesti i svojim audiovizualnim ambicijama definirati novo glazbeno doba.


»Thriller« je objavljen 30. studenoga 1982. i do danas je prodan u više od 100 milijuna primjeraka. Jacksonu je donio status »kralja popa« i postao glazbeno nadahnuće mnogima.


Unatoč brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Jakcsonova popularnost nije bila ugrožena, a na glazbenoj platformi Spotify njegova se glazba i danas »streama« više od 35 milijuna puta mjesečno.
– Michael je netko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam se počeo baviti glazbom, tome sam težio, poput svakog drugog glazbenika, izjavio je nedavno kanadski hitmejker The Weeknd.


Mnogo čarolije s »Thrillera« može se zahvaliti producentu Quincyju Jonesu iako izdavačka kuća Epic time nije bila oduševljena jer je Jones dolazio iz jazza, glazbe čija je prodaja bila ‘kikiriki’ u očima glazbene industrije. No, između Jacksona i Jonesa razvila se suradnja u kojoj su, u jednom slučaju i doslovno, frcale iskre.


– Kad smo završavali pjesmu »Beat It«, radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se doslovno zapalili, rekao je Jones svojedobno u razgovoru za Rolling Stone.


»Thriller« se, unatoč silnom uspjehu na pop ljestvicama, nije u prvi mah uspio probiti na glazbeni kanal MTV, koji nije želio prikazati videospot za drugi singl s albuma, megahit »Billie Jean«, uz obrazloženje da se crnačka glazba »ne uklapa« u njegov program kojim dominira rock, a njime dominiraju bijelci.


Šef Jacksonove izdavačke kuće Walter Yetnikoff zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim glazbenicima iz njezina kataloga, uključujući i rockere, zabraniti da se ondje emitiraju. Yetnikoff je dobio bitku s MTV-jem, ali se ubrzo sukobio i sa samim Jacksonom jer je glazbenik želio milijun dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu nazvanu »Thriller«.


Jackson je želio raditi s priznatim filmskim redateljem Johnom Landisom, dok je Yetnikoff smatrao da cijela priča nema smisla jer je album već odavno bio na broju jedan.


– No Michael je imao viziju i bio je svojeglav, rekao je Olivier Cachin, autor dviju knjiga o Jacksonu.


Rezultat je bio videospot u trajanju od 14 minuta, poput minifilma, a premijeru je imao u holivudskom kinu pred desecima slavnih. I ne samo da je Jacksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova, nego je pokrenuo i novu granu glazbenog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne videospotove koji su definirali pop kulturu u iduća dva desetljeća.


U povodu četiri desetljeća od objave »Thrillera« priprema se novi dokumentarac u režiji Nelsona Georgea koji će donijeti dosad neviđene snimke i skrivene razgovore koji će Jacksonove obožavatelje vratiti u vrijeme njegova nastanka.