Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Gradska knjižnica Zadar

Ovog puta pjesničku večer nisam morao održati uz svjetlost petrolejki

Autor: Đurđa Baljak

14.02.2023. 22:13
Ovog puta pjesničku večer nisam morao održati uz svjetlost petrolejki

Foto: Đurđa BaljakPovodom Valentinova, Dana zaljubljenih u Gradskoj knjižnici Zadar održana je sinoć pjesnička večer s Tomislavom Domovićem pod nazivom »100 ljubavnih i ni jedna više« u organizaciji članova »Kluba čitatelja Zadar (+65)« ove knjižnice, a čija je voditeljica profesorica Slavica Kovač. U programu su sudjelovali studenti Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadra, glumica Gabrijela Meštrović Maštruko te pjesnik Tomislav Domović.


Cjelokupnou radionicu moderirala je profesorica s Odjela za kroatistiku prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić koja je rekla nešto više o autoru.


– Kako predstaviti suvremenog hrvatskog pjesnika ljubavi, Tomislava Domovića? Nećemo ga nazvati samo petrarkistom 21. stoljeća ni pjesnikom suvremenih ljubavnih kanconijera, iako ćemo tom aspektu njegova stvaralaštva večeras posvetiti najviše pozornosti, kazala je Kuvač-Levačić i dodala kako se s ljubavnom tematikom često isprepliće i antiratna, egzistencijalna, socijalna, refleksivna i stvarnosna.
Tomislav Domović je dosad objavio dvadeset zbirki poezije, a ovo mu je prva samostalna književna večer u Zadru.


– Prije trideset godina, u zamračenje, je bila jedna skupna pjesnička večer u kojoj sam sudjelovao, a ovo je sad po prvi put samostalna književna večer u Zadru, prokomentirao je pjesnik Domović te dodao kako je fokus ovog susreta pregled njegovih najistaknutijih pjesama, ali poglavito ljubavne ili erotske tematike na simboličan dan.