Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Velika umjetnica

Odlazak kraljice Rock 'n' Rolla: Život pun uspona i padova doveo je Tinu Turner i u Rijeku

Autor: T.I.

24.05.2023. 22:12
Odlazak kraljice Rock 'n' Rolla:  Život pun uspona i padova doveo je Tinu Turner i u Rijeku

Foto: REUTERS

Razvod braka doveo je nužno i do pucanja poslovnih veza 1976. godine. Zanimljivo, manje od godinu dana prije, 17. studenog 1975., Ike i Tina Turner nastupili su u prepunoj Dvorani mladosti u Rijeci. Vjerojatno nikad prije ni poslije u gradu na Rječini nije nastupilo veće i poznatije ime iz svijeta moderne glazbeVijest o smrti Tine Turner nikoga tko je ikad slušao radio ne može ostaviti ravnodušnim. Nema više jedne od najvećih, glazbeni svijet s njenim odlaskom postaje siromašnije mjesto.


Ostat će upamćena kao jedna od najupečatljivijih pjevačica moderne glazbe, kao karizmatična i svestrana umjetnica i jaka žena koja je od polja pamuka u Tennesseeju uspjela snagom volje i talenta ostvariti rijetko viđenu glazbenu karijeru.


Iako je u životu postigla mnogo, titulirana kao „kraljica rock’n’rolla“ stvorila bogatstvo koje se procjenjuje na 250 milijuna dolara, bila jednako uspješna kao pjevačica, autorica, plesačica i glumica, njezin je životni put zapravo od malih nogu uglavnom bio posut trnjem.
Tina Turner je rođena kao Anna Mae Bullock 26. studenog 1939. u Nutbushu, Tennessee. Počela je pjevati u ranoj mladosti, a postala je poznata 1960-ih kao članica Ike & Tina Turner Revue.


Kao dijete na poljima Tennesseeja s rodbinom je brala pamuk, pa razdvojena od svojih starijih sestara. Kad je imala 11 njezina je majka pobjegla iz obitelji što dalje od nasilnog muža. Kad joj se otac oženio drugom, ostavio je Tinu na brigu djedu i baki. Kao mlada radila je i kao sluškinja, pa kasnije kao medicinska sestra. U crkvenom zboru otkrila je da ima talent i bogom dani glas i čim je postala samostalna, bacila se na glazbenu karijeru.


Tina je Ikea Turnera srela 1957. i bila očarana njegovim talentom i energijom. Ona je bila ta koja se pokušavala ugurati u njegov bend. Profesionalno, to je bio kasnije pun pogodak; Ike & Tina Tuner bili su velika glazbena atrakcija 60-ih i početkom 70-ih uz hitove “It’s Gonna Work Out Fine”, “River Deep – Mountain High”, “Proud Mary” i  “Nutbush City Limits”. No, privatno, njihova veza koja se razvila u ljubavnu, gotovo da ju je dotukla, metaforički i doslovno, jer je Ike Turner osim glazbenog talenta, bio i „talentirani“ obiteljski nasilnik.


Razvod braka doveo je nužno i do pucanja poslovnih veza 1976. godine. Zanimljivo, manje od godinu dana prije, 17. studenog 1975., Ike i Tina Turner nastupili su u prepunoj Dvorani mladosti u Rijeci. Vjerojatno nikad prije ni poslije u gradu na Rječini nije nastupilo veće i poznatije ime iz svijeta moderne glazbe.


Poslije razlaza s Ikeom, slijedili su novi teški dani za Tinu. Pod pritiskom sudskih tužbi zbog otkazivanja koncerata s Ikeom, krenula je sama na turneju kako bi otplatila dugove.


U diskografskom smislu, nije se snalazila, disco doba nije joj donio procvat već put u anonimnost. Zbog slabe prodaje ploča gubila je ugovore s diskografskim kućama i teško pronalazila publiku koja ju je bila spremna slušati.


Za nju prijelomne 1983. godine bila je prilično očajna i jedva uspjela objaviti obradu hita Ala Greena „Let’s Stay Together“ za Capitol Records.  Začudo, pjesma je postala mali hit i Capitol joj je dao šansu, zakupio studio na samo dva tjedna da snimi – kasnije će se pokazati – najveći uspjeh svoje karijere, album „Private Dancer“. Nošen singlom „What’s Love Got to Do with It“ postigao je enormni komercijalni uspjeh, prodan je u peterostrukoj platinastoj nakladi u SAD-u i u preko 10 milijuna primjeraka širom svijeta. Zaredala su se priznanja, Grammy nagrade, rasprodane turneje i novi hit albumi.


Zvijezda je ponovno rođena i Tina Turner je napokon naplatila sve nedaće i zadržala se na vrhu duga desetljeća do kasnih godina života kao najpoznatija „rock baka“ na svijetu.


No, ne lezi vraže, iako je uvijek i glasom i stasom izgledala neuništiva, posljednjih deset godina zaredali su se gadni zdravstveni problemi. Prvo je 2013. doživjela moždani udar od kojeg se u potpunosti uspjela oporaviti, no onda su joj otkazali bubrezi tako da nije bilo drugog spasa osim transplatacije.


Leđa (i bubreg), podmetnuo je njen dugogodišnji partner, odnosno drugi suprug  Erwin Bach i zahvaljujući njegovoj donaciji, uspjela se oporaviti i od te bolesti. No, načeto zdravlje zapečaćeno je karcinomom debelog crijeva koji je očito i uzrok njene smrti.