Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ČAROLIJA RIJEČI

 »Lipa« obilježila Dan ljudskih prava

Autor: Marija Orešković

02.12.2022. 22:42
 »Lipa« obilježila Dan ljudskih prava

Foto: Mate KominaSlovensko kulturno društvo »Lipa« Zadar obilježilo je Međunarodni dan ljudskih prava u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati.


U sklopu kulturnog programa predstavljena je dvojezična zbirka pjesama koja nosi naziv »U zagrljaju modrine/V objemu modrine« autorice Marije Ivoš. Osim što je autorica spomenute knjige, Ivoš je profesorica hrvatskoga jezika i likovne umjetnosti pa su na predstavljanju knjige sudjelovali neki od njenih bivših učenika.


Program je započet obraćanjem predsjednice Slovenskog kulturnog društva »Lipa« Zadar Darijom Jusup, a nakon toga i predsjednikom Slovenskog kulturnog društva »Triglav« Split koji su se osvrnuli na Međunarodni dan ljudskih prava. Svojstveni uvod u čaroliju riječi dala je sopranistica Nela Šarić koja je izvela skladbu »Ave Marija«, a nedugo nakon toga na gitari se moglo poslušati Cioslava Josipa Pericu.
Nekadašnja Marijina učenica, zadarska glumica Žana Bumber, čitala je stihove zbirke na hrvatskome jeziku, a Vera Hrga, inače članica Slovenskog društva »Triglav« iz Splita, dio poezije na slovenskom jeziku. U Multimedijalnoj dvorani tražilo se mjesto više, a tople i vesele atmosfere nije nedostajalo. Svečanost je predvodila Elvira Katić, ujedno i recenzentica zbirke, koja je s nazočnima podijelila nekoliko riječi o djelu i autorici.


– Naslov »U zagrljaju modrine« moćna je i prava ulaznica u avanturu doživljaja koje bude stihovi u ovoj zbirci. Poput planinske rijeke pune brzaca, Marija je svoja duševna preživljavanja i raspoloženja, gradirana od radosti do bola, pjesnički vješto, nenametljivo, a opet nezaboravno uspjela dočarati simbolima: »vrtloga sjećanja«, usamljenosti, »nepoljubljene« suze, ali i simbolom plavetnila, kazala je Katić.


Marijinu poeziju potrebno je razumijevati instinktivno, a njezine se pjesme trebaju čitati na način na koji bi se psihoanalitički analizirali vlastiti snovi, pomoću slobodnih asocijacija.


– Ono što mene inspirira jest ljubav – prema lijepome, bolesnome, onome što me okružuje, dodiruje, onome što me snaži i motivira da idem dalje, kazala je Ivon.


Njezina poezija oslikava introvertni svijet vlastitih dojmova, proživljavanja i uspomena lirskog subjekta, a ta jedinstvena, netipična senzibilnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim.