Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Stop nasilju nad ženama«

Treba dati svoje stihove i dignuti glas protiv nasilja

Autor: Matea Guzalić

25.11.2022. 21:34
Treba dati svoje stihove i dignuti glas protiv nasilja

Foto: Mate KominaObilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama udruga književnih stvaralaca »Riječi iznad svega« jučer je organizirala pjesnički susret pod nazivom »Stop nasilju nad ženama«. Sudionici su čitali brojne osnažujuće pjesme u ugodnom ambijentu jednog zadarskog caffe bara.


– Imamo pedeset zemalja koje na ovaj datum sinkronizirano održavaju pjesničke večeri. Poezija je ciljana – stop nasilju nad ženama, a uz to je proširena i na općenito nasilje. Sami smo svjedoci svega što se događa kod nas, svega što se događa u Iranu i svega što se događa svugdje u svijetu. Mi ne možemo ništa drugo napraviti nego dati svoje stihove i svoje emocije i dignuti glas protiv nasilja. Naravno, samim time mislim i na nasilje nad muškarcima, a posebice na nasilje nad djecom i između djece koje se od pandemije koronavirusa dosta povećalo. Zabrinuti smo za cijelu ovu eskalaciju nasilja u cijelom svijetu, izjavila je Emilija Mijatović, pjesnikinja, predsjednica i osnivač ove udruge.


Datum 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.
Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, a najveći broj nasilja nažalost ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti i niske razine samopouzdanja.


UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradala od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih petnaest minuta jedna žena fizički zlostavljana. To su poražavajuće brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost.