Nedjelja, 29. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uspjeh HKD-a Ogranak Zadar

Zadarski i makedonski književnici potpisali Memorandum o suradnji

Autor: Portal ZL

10.04.2023. 21:23
Zadarski i makedonski književnici potpisali Memorandum o suradnji


Memorandum o suradnji između Hrvatskog književnoga društva (HKD) Ogranak Zadar i Društva pisaca Makedonije (DPM) potpisan je u Skopju, u Svečanoj dvorani DPM-a. To je prvi takav potpisani Memorandum o suradnji između Društva pisaca Makedonije i nekoga književnoga društva iz Hrvatske. Memorandum o suradnji potpisali su predsjednik DPM-a Hristo Petreski i predsjednik HKD-a Ogranak Zadar Nikola Šimić Tonin.


Dogovor (Sorabotka) sadrži dogovor o suradnji u književnosti, kulturi i umjetnosti. Promocije, čitanja književnih radova, tribine, manifestacije, književne radionice i sl. organizirat će oba društva. Članovi oba društva podržavat će se i sudjelovati u književnim manifestacijama organiziranim od strane društava.


Također će se pozivati članove društava na ovakve manifestacije, zajednički će odabirati sudionike na domaćim i inozemnim manifestacijama, kao i razmjenjivati gostovanja književnika. Podržavat će i »kuću za književnike« odnosno jednogodišnji ili kraći boravak književnika u Makedoniji ili Hrvatskoj radi boljega upoznavanja književnoga života u zemlji u kojoj borave, ali i obostranog upoznavanja. Predstavnici oba društva također će raditi na prezentiranju književnoga naslijeđa i tradicije te će se zajednički predstavljati prema trećim književnim društvima.




Ovom prigodom pokrenut je u biblioteci Društva pisaca Makedonije »Hrvatski kutak«. Prve knjige u tom »Hrvatskome književnome kutku« su knjige Nikole Šimića Tonina, Ante Gregova Jurina i Peje Šimića koji su i nazočili potpisivanju. Uime veleposlanstva RH u Sjevernoj Makedoniji potpisivanju memoranduma nazočila je tajnica veleposlanstva Tihana Bohač. Uime Društva pisaca Makedonije nazočni su uz Hristu Petreskog, Tomislav Osmanli i Kristina Nikolovska. Uime Hrvatsko – makedonske tangente koja je i pomogla organizaciji potpisivanja Sporazuma – Sorabotke bili su nazočni Ljupče Arsovski, makedonski diplomat i publicist. Ne treba zaboraviti ni druge članove Tangente koji su dali doprinos ovom Sporazumu – Sorabotki, predsjednika Hrvatsko – makedonske tangente Sašu Georgievskog, i Milenu Georgievski. Od ostalih članova lanovi Hrvatsko – makedonske tangente na potpisivanju Memoranduma su bili nazočni Tomislav Osmanli i Nikola Šimić Tonin.


Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar već je potpisalo Memorandum o suradnji s Društvom pisaca Bugarske, u pripremi je potpisivanje Memoranduma o suradnji s Gradišćanskim Hrvatima, Mađarskim društvom pisaca i Crnogorskim društvom pisaca.