Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

LJETNI REZIME

U Znanstvenoj knjižnici Zadar otvorena izložba zadarske umjetnice Ane Jagić

Autor: Đurđa Baljak

19.07.2023. 14:55
U Znanstvenoj knjižnici Zadar otvorena izložba zadarske umjetnice Ane Jagić

Foto: Luka Jeličić



U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar zadarska slikarica Ana Jagić predstavila je svoju izložbu pod naslovom »Ljetni rezime«.


– Ana Jagić je mlada, ali afirmirana slikarica. Iza sebe ima 16 samostalnih izložbi i 26 skupnih. Imala je priliku gostovati i van Hrvatske, što također ide u prilog njezinoj afirmiranosti. Mi podupiremo i želimo dati dodatan doprinos zadarskim slikarima, kazala je ravnateljica Marijana Senkić Klapan na otvorenje te dodala kako na izložbi dominira plava boja kao što i sam naslov otkriva, ali i ujedno predstavlja rezime njezinog slikarskog opusa.


Izložba sadrži slike koje su već predstavljene na prethodnih pet izložbi.




– Ana je pozitivna mlada osoba koja je usprkos tomu što je prošla dosta toga odlučila vratiti u svoje ishodište i plavetnilo mora te nam upravo to predstavlja s ovom izložbom, kazala je Marijan Senkić Klapan.


Autorica je zahvalila svima koji su došli na otvaranje njezine izložbe te je ravnateljici Znanstvene knjižnice Zadar, Marijani Senkić Klapan, uručila sliku s likom kipa Petra Zoranića.


– Samo hrabrost vas je danas dovela ovdje usprkos vrućini. Danas vam predstavljam slike koje sam već izlagala na prethodnim izložbama, pa oni koji ih nisu mogli vidjeli sada to mogu. Ovo su prozori u moj slikarski opus, poručila je publici slikarica Jagić.


Boris Škifić u katalogu o umjetnici Jagić piše sljedeće: U zagrljaju matere moje, probila sam ljetni mrak, očima udahnula sam zrak, i ugledala dvije nijanse plave boje, oštro modro morsku i nježnu plavo nebesku. Od prvih dana moja duša snena je zatočena u bojama i rastočena u plavoj nijansi mojih snova. U dodiru obzorja i neba sunce probija oblake iznad mora mojeg djetinjstva. Uranjam u more dok sanjam šarolike daljine i nikada naslikane slike…



Ana Jagić je rođena 1991. godine u Zadru. Završila je Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru te preddiplomski i diplomski studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U okviru ERASMUS programa na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu u Belgiji. Djeluje kao samostalna umjetnica kroz različite medije od crtanja portreta preko kazališnih suradnji s Ivom Mustać Klarić, pišući scenarije za dječje predstave do slikarskih i intermedijalnih autorskih izložbi.