Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Retrospektiva

U Gradskoj loži otvorena izložba slika Nevenke Benini

Autor: Jana Šolman

18.04.2023. 21:34
U Gradskoj loži otvorena izložba slika Nevenke Benini

Foto: Luka Jeličić



Gradsku ložu ispunila je umjetnička atmosfera povodom otvorenja retrospektivne izložbe poznate hrvatske umjetnice Nevenke Benini. Izložba »Retrospektiva« obuhvaća oko 40 radova autorice koji predstavljaju presjek njena života, od onih najranijih dana pa sve do danas.


Umjetnica Benini ostavila je značajan trag u kulturnom i umjetničkom životu grada Zadra u kojem je i provela veći dio svog života. Njezini radovi su prepoznatljivi po hrabrim bojama, izražajnim kompozicijama i osjećaju živosti u svakom potezu kista, a njezin kreativni proces uključuje korištenje različitih tehnika kojima stvara senzacionalne svjetlosne efekte te ostavlja snažan dojam.


– Veliki broj ljudi koji su posjetili večerašnju izložbu su moji poznanici i prijatelji, a mnoge od njih znam sresti u gradu. Tada me često pitaju kako sam te ja osjetim tu toplinu i ljudskost u njihovom pitanju, umjesto formalnosti koja je često prisutna u takvim situacijama, a stoga mi je izuzetno drago da su večeras ovdje. Tekstovi koje sam uvrstila u katalog svoje izložbe su izvodi iz moje neobjavljene autobiografije te sam ih dodala kako bih vam približila svoj život. Nisam vam htjela približiti svoj život samo kao trivijalni niz događaja, već i kao ono što vidite na mojim slikama. Zapravo nikad nisam doživljavala život u njegovom racionalnom obliku, jer za mene je slikanje uvijek bilo impulzivno te mislim da se to vidi i na mojim slikama, kazala je Nevenka Benini, dodavši kako njezina umjetnička djela predstavljaju njeno drugo ja.




Foto


U Gradskoj loži otvorena izložba slika Nevenke Benini


avatar

Snimio: Luka Jeličić


18.04.2023. 21:32

















Galerija

Foto: Luka Jeličić


– U svom životu imam jednu ogromnu potrebu za platnom, špatulom i kistom, stoga ono što vidite na mojim slikama predstavlja drugu stranu mene, ono što nije racionalno i svakodnevno. Vjerujem kako će te me kroz moje slike upoznati, a možda ćete i pronaći sebe u njima, zaključila je Benini, dodavši kako duboko zahvaljuje Narodnom muzeju Zadar te svim prijateljima i obitelji na neizmjernoj podršci.


Voditelj odjela Muzej grada Zadra, Hrvoje Perica, opisao je Benini kao umjetnicu i vizionarku koja slavi život koji je okružuje.


– Nevenka u svom radu, kako umjetničkom tako i mentorskom, slavi život koji je okružuje. Ona nije samo slikarica, već je uistinu umjetnica i vizionarka, a njezina posvećenost i ljubav prema umjetnosti te odvažnost vode je i danas. Spajajući tradicionalne tehnike s nešto modernijim stilskim uplivima, stvorila je jedinstven i suvremen izraz. Strast prema umjetnosti i nepresušan kreativni impuls karakteriziraju njezin život poput snažnog kolorita i živahnih poteza kistom koji su obilježili njezina djela, zaključio je Perica.


Izložba »Retrospektiva« otvorena je od 18. do 27. travnja 2023. godine u Gradskoj loži te je zasigurno vrijedi posjetiti.