Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

GLAZBENI PROGRAM

U Centru za kreativne industrije proslava 50. godišnjice hip hopa

Autor: Đurđa Baljak

19.01.2024. 18:27
U Centru za kreativne industrije proslava 50. godišnjice hip hopa

Foto: Osobna arhiva



Ovu subotu u 20,00 sati u Centru za kreativne industrije održat će se drugi ovogodišnji Urbofon Live, glazbeni program usmjeren na poticanje nezavisne glazbene scene. Nastupat će domaće snage hip hopa povodom pedesete godišnjice ovog žanra. Publiku će zabavljati neustrašivi zadarski majstor rime – Pećo, kao i šibenski Hram, kojem će ovo biti prvi klupski nastup u Zadru.


Pećo je član zadarskog kolektiva Shelter Team kojeg čine Fuzz, Shporky i Kvaka47 te zadarsko-rapskog dua Kampanari, a iza sebe ima osam projekata. Nakon albuma Kampanara II, trenutno sprema i novi album pod naslovom »Kampanari III« koji će biti objavljen za zagrebački label TDKM. Uz to, u pripremi je i nadolazeći solo album »Sparina« koji uskoro izlazi.


Prepoznatljiv zvuk


– Trenutno smo dovršili snimanje albuma »Kampanari III« i sada očekujemo završni miks. Na albumu će se nalaziti između dvanaest i trinaest pjesama, ovisno o konačnoj selekciji, ali vjerujemo da će biti objavljen do ljeta. Iako smo eksperimentirali i unijeli neke promjene, suštinski album se ne razlikuje značajno od prethodnih jer smo nastojali zadržat naš prepoznatljiv zvuk.




S druge strane, solo album »Sparina« predstavlja potpuno drugačiji stil, s opuštenijim tonom i laid-back-ovima. Neka od pjesama su »Sparina«, »Pomalo«, koje dočaravaju zadarsko stanje uma, ispričao nam je Pećo, dodavši kako su nedavno snimili glazbeni video spot za album »Kampanari III« u Dublinu, a planiraju snimiti i još jedan u Napulju početkom veljače. Također, najavio je jedan ili dva spota za solo album »Sparina«.


Pećo je podijelio i detalje o svom nadolazećem nastupu na Urbofon Live-u, istaknuvši kako će predstaviti lepezu dosadašnjeg rada, uključujući i neke neobjavljene stvari.


– Započet ću s izvođenjem nekoliko pjesama sa solo albuma »Sparina«, a zatim ću se prebaciti na materijal s albuma »Kampanari III«. Nakon toga ću izvesti neke od poznatih pjesama s albuma »Kampanari II«, a na pozornicu će mi se priključiti Frane Brajković s kojim sam započeo jedan projekt koji još uvijek nije dovršen, istaknuo je Pećo.


Na pitanje o nezavisnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj, Pećo ističe kako je poprilično jaka, ali i da često ne može pratiti sve.


Stanje nezavisne scene


– Hrvatska nezavisna scena je poprilično jaka, ali treba dobiti više medijskog prostora. Uz to, problem nedovoljne zastupljenosti u medijima vjerojatno leži u tome što mase ne može sve to »progutati«. Stvarno ne znam u čemu je problem. No vjerujem kako bi dosta bendova ili izvođača, da su primjerice u SAD-u, odavno živjeli od glazbe, dok je kod nas situacija drugačija.


Kada je riječ o mainstream žanrovima, kao što je trap, ne slušam baš, ali nemam ništa protiv bilo koje glazbe ako netko uživa u tome i postiže uspjeh. No, neka se nitko ne uvrijedi jer je to samo moje mišljenje, primijetio sam da se tu nerijetko vrti velika lova i da su izvođači više usmjereni na taj aspekt, a ne toliko na glazbeni izričaj, tvrdi Pećo.


Osim Peće, nastupit će i šibenski Hram donoseći old school zvuk direktno iz jezgre starih šibenskih zidina s album prvijencem »Bijes«. Ova šesteročlana skupina okuplja beatmakere, MC-je, DJ-eve, grafitere, zapravo sve aspekte hip hop kulture, koji su se na nagovor prijatelja odlučili iskoračiti iz mračnog podzemlja na površinu i pokazati što znaju.


Kroz svoju glazbu donose direktnost i beskompromisnost bez pretencioznosti, kroz priče o odrastanju, socijalnoj nepravdi i društvenoj okolini uz masne oldschool instrumentalne, popunjavajući tako uspješno onu prazninu koja se na sceni iščekivala godinama, ističu iz organizacije Urbofon Live-a.