Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

gostujuća izložba

U Arheološkom muzeju izloženi artefakti od keramike, kamena, kostiju...

Autor: Đurđa Baljak

29.02.2024. 16:50
U Arheološkom muzeju izloženi artefakti od keramike, kamena, kostiju...

Foto: Mislav Klanac



U Arheološkom muzeju Zadar može se pogledati gostujuća izložba »Arheologija Općine Klakar«. Izložba obiluje iznimno važnim arheološkim nalazištima koja svjedoče o dugotrajnoj prisutnosti čovjeka na tom području, protežući se od mlađeg kamenog doba ili neolitika pa sve do današnjih dana. Općina Klakar je smještena u Brodsko-posavskoj županiji, istočno od Slavonskog Broda, gdje su od 2009. do 2018. godine provedena značajna arheološka istraživanja.


Prepoznajući značaj te bogate arheološke baštine, Općina Klakar je pokrenula i financijski omogućila sustavna arheološka istraživanja svih naselja u svom sastavu. Muzej Brodskog Posavlja je tako započeo istraživanja od 2022. godine s ciljem dubljeg razumijevanja i dokumentiranja arheoloških nalazišta, što je rezultiralo uspješnom suradnjom s Općinom.


Na izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti najznačajnije arheološke artefakte od keramike, kamena, kostiju, stakla, srebra, bakra, bronce i željeza.


Važan komunikacijski pravac





Na predstavljanju izložbe su bili ravnateljica Arheološkog muzeja, Morana Vuković, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja, Hrvoje Špicer, načelnik Općine Klakar, Tomislav Pendić te Lidija Miklik-Lozuk, jedna od autorica izložbe uz Josipa Lozuka i Ivanu Artuković Župan.


Ravnateljica Moran Vuković, istaknula je na samom početku kako su ponosni na plodonosnu suradnju koja traje dvadeset godina, dok je ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja istaknuo kako su posebno ponosi i na suradnju s profesorima i studentima Sveučilišta u Zadru. Također, iskazao je zahvalnost načelniku Pendiću u vidu podrške.


Jedna od autorica izložbe, Lidija Miklik-Lozuk je zahvalila Arheološkom muzeju Zadar na pozivu i predstavila izložbu koja sadrži 260 eksponata.


– Ova izložba je nastala kao rezultat suradnje Muzeja Brodskog Posavlja i Općine Klakar. Općina Klakar se sastoji od četiri naselja: Donja Bebrina, Gornja Bebrina, Klakar i Ruščica. Naselja se prostoru uz rijeku Savu koja je od prapovijesnih vremena predstavljala jedan od važnih komunikacijskih i trgovačkih pravaca na jugu Panonske nizine.



Prvi arheološki nalazi s tog područja datiraju iz 19. stoljeća, kada su pojedini artefakti, poput ostave novca iz Gornje Bebrine, ostava brončanih predmeta iz Donje Bebrine, te bakrena križna sjekira i rimska vojna kaciga, bili preneseni u tadašnji Narodni muzej u Zagrebu.


Danas se ti vrijedni artefakti čuvaju u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu, kojima ovom prilikom zahvaljujem na suradnji i posudbi artefakata, kazala je autorica Miklik-Lozuk.


Značajna arheološka istraživanja


U razdoblju između 2009. i 2018. godine provedena su značajna arheološka istraživanja na području Općine Klakar, posebice na lučkom području Luke Slavonski Brod, a provodile su ih više institucija i privatnih arheoloških tvrtki.


– Tijekom tih istraživanja obuhvaćene su velike površine prapovijesnih naselja, uključujući sopotsku kulturu iz mlađeg kamenog doba i eneolitičku badensku kulturu, kao i naselja iz brončanog i mlađeg željeznog doba te iz razdoblja srednjeg vijeka.



Rezultati ovih istraživanja naglašavaju iznimnu arheološku vrijednost Brodskog Posavlja i naselja u sastavu Općine Klakar.


Pokretni arheološki nalazi koji su pronađeni tijekom istraživanja danas se čuvaju u fundusu Muzeja Brodskog Posavlja, što doprinosi daljnjem proučavanju i očuvanju bogate arheološke baštine ovog područja, ističe Miklik-Lozuk, dodajući kako je Muzej Brodskog Posavlja osnovan 1934. godine, pa tako ove godine slave 90 godina postojanja.


Načelnik Općine Klakar, Tomislav Pendić, kazao je kako je njihova Općina ima zanimljiv razvojni potencijal, nadodajući kako ulažu velike napore u gospodarski razvitak kako bi zadržali stanovništvo. Također, s ponosom je istaknuo da su jedna od 24 jedinice lokalne samouprave koja bilježi kontinuirani rast stanovništva.


– Osigurali smo sredstva za arheološka istraživanja jer vidimo veliki razvojni potencijal Općine Klakar, istaknuo je načelnik Pendić, kazavši kako se nada da će pronaći mitski keltski grad koji se prema legendi nalazi upravo na tom području.


Arheološka baština


Općina Klakar nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji, istočno od Slavonskog Broda. Brojna i iznimno značajna arheološka nalazišta potvrđuju kontinuiranu naseljenost ovoga područja od razdoblja mlađeg kamenog doba ili neolitika pa do današnjih dana. Prve vijesti o arheološkim nalazima s ovoga područja sežu u 19. stoljeće kada pojedini predmeti (ostava novca iz Gornje Bebrine, ostava brončanih predmeta iz Donje Bebrine te bakrena križna sjekira i rimska vojna kaciga dospijevaju u tadašnji Narodni muzej u Zagrebu, a danas se čuvaju u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.


Prepoznajući veliki potencijal arheološke baštine, Općina Klakar inicirala je te financijski omogućila sustavna arheološka rekognosciranja cjelokupnih područja svih naselja u svom sastavu, a koja brodski muzej provodi od 2022. u cilju potpunijeg uvida i rasprostiranja arheoloških nalazišta. Jedan od dosadašnjih rezultata uspješne suradnje muzeja i Općine predstavlja i izložba »Arheologija Općine Klakar« na kojoj su prezentirani najznačajniji arheološki nalazi izrađeni od keramike, kamena, kosti, stakla, srebra, bakra, bronce i željeza datiranih od prapovijesti do srednjeg i novog vijeka.