Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NAGRADA »ZVONKO FESTINI«

Sanja Grgina: Ovo je tek mojih prvih 30 godina u lutkarstvu...

Autor: Nikolina Lucić

30.03.2023. 13:21
Sanja Grgina: Ovo je tek mojih prvih 30 godina u lutkarstvu...

Foto: Arhiva ZL



Zadarska glumica-lutkarica Sanja Grgina, koja u Kazalištu lutaka Zadar radi već 30 godina, u vukovarskom Gradskom muzeju primila je povelju »Zvonko Festini« za doprinos hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti. Nagrada joj je dodijeljena u okviru 28. Lutkarskog proljeća, manifestacije u organizaciji Asser Savus i Hrvatskog centra UNIMA, na kojoj se ove godine okuplja šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore i gostiju, koji će uprizoriti ukupno 96 predstava u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko-srijemske županije te u gradovima Orašju i Odžaku u susjednoj BiH.


Prepoznatljiv glas


Sanja Grgina je u Kazalište lutaka Zadar došla 16. svibnja 1994. godine. Prvi nastup imala je u predstavi »Božićni triptih« redatelja Luke Paljetka. U gotovo 30 godina na sceni Kazališta lutaka Zadar kao lutkarica i glumica, svojim je prepoznatljivim glasom i lutkarskim talentom postala i njegov zaštitni znak. Njezina jedinstvena i neponovljiva boja glasa i ekspresivan scenski nastup djeca svih generacija vezuju uz uspomene na Kazalište lutaka Zadar.


U kratkom razgovoru kazala nam je kako se dojmovi nakon dodjele priznanja polako sliježu, te kako je iznimno ponosna sada kad zna da struka i kolege podupiru njezin rad i karijeru.




– Ushićenja sam zbog pažnje i časti koju su mi ukazali. Velika je stvar biti prepoznata od strane struke, iako ja mislim da 30 godina i nije tako dugo razdoblje da bi već mogla zaslužiti životno priznanje za lutkarstvo. Ovo je mojih prvih 30 godina u lutkarskoj umjetnosti i radit ću sve dok budem mogla pamtiti scenarij i stajati na pozornici, poručila je zadarska glumica.


Slavonsko iskustvo


Sanja Grgina s Tamarom Šoletić i Anđelom Čurković-Petković diljem Vukovarsko-srijemske županije trenutno izvodi predstavu »Mali dinosaur«.


– Moj život je lutkarstvo i s divljenjem gledam na sve predstave koje KLZ realizira. Trenutno nastupamo za dječicu Vukovarsko-srijemske županije, koji nas dočekaju s ogromnom dozom veselja. Iza nas je nastup u maloj školi u Opatovcu kraj Lovasa, čijih je četrnaest učenika i dvije učiteljice za nas pripremilo toplu dobrodošlicu, kazala je Grgina, dodavši kako predstavu izvode i do tri puta u danu.


– Ovakvi nam festivali i mali nastupi dokazuju da naš posao ima smisla. Pred nama je još nekoliko nastupa, a vratili smo se i iz grada Otoka, gdje smo nastupili u velikoj dvorani pred velikom grupom djece, dodala je Grgina, koja je ove godine željena gošća i mnogim vukovarskih kolega u medijima.