Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

«MALI ALI VELIKI«

Tekst i ilustracije 13-godišnje Zadranke u humanitarnoj knjizi za Petrinju

Autor: Doria Kolanović

03.02.2023. 20:50
Tekst i ilustracije 13-godišnje Zadranke u humanitarnoj knjizi za Petrinju

Foto: Luka JeličićU Gradskoj knjižnici Zadar održana je besplatna radionica o talentima za djecu. Sanja Grgina, glumica i profesionalna pripovjedačica, pripovijedala je priču u sklopu programa predstavljanja humanitarne knjige »Mali ali veliki«.


Poziv je, kaže voditeljica projekta Tina Primorac, bio upućen svoj djeci od četiri do 12 godina, a sav prihod za knjigu donira se potresom razrušenoj knjižnici u Petrinji koja će iznos upotrijebiti za obnovu Dječjeg odjela.


– Ideja za knjigu je nastala jer sam željela da djeca već u ranoj dobi povežu svoje talente s nekakvim konkretnim djelovanjem. Njihovi talenti nisu samo kad im kažemo »super trčiš, najbolji si sportaš« ili »lijepo crtaš«, već sam htjela da povežu da kada, na primjer, nešto nacrtaju, s tim se nešto može i dogoditi.

Bilo mi je važno, osim toga što neku svoju vještinu ili talent pretaču na primjer u knjigu, konkretno u ovom slučaju pisali su priče, pjesme i crtali, da idu i prema razmišljanju da mogu utjecati na društvo, da mogu stvoriti od svog talenta nešto konkretno, kaže Primorac te dodaje kako su upravo zbog toga htjeli da djeca pomognu djeci, kako bi vidjeli da s tom knjigom mogu napraviti nešto dobro, pozitivni pomak u svom društvu i svojoj okolini.


– Petrinjsku knjižnicu odabrali smo jer je razrušena u potresu, prva je hrvatska kontejnerska knjižnica. Njezini djelatnici su se potrudili da svu tu građu koju su mogli spasiti premjeste u kontejnere da bi mališani i građani i dalje mogli imati nešto što se naziva knjižnicom, bez obzira na to što nije više u zgradi u kakvoj je bila.


Naš je cilj da sav prihod koji će se skupiti od talenata djece koja su radila knjigu, a to je njih pedeset i devet, doprinese izgradnji boljeg Dječjeg odjela u petrinjskoj knjižnici. Od prikupljenog iznosa kupit će se nove knjige i didaktičke igračke, kad se njihova knjižnica obnovi.Djeca iz cijele Hrvatske, a ima ih i iz Bosne i Hercegovine, na taj će način pomoći svojim vršnjacima u Petrinji da njihova knjižnica procvjeta i ponovno bude prepuna kvalitetnog sadržaja, kaževoditeljica ovog projekta.


Dio ove humanitarne knjige čini i sad trinaestogodišnja Zadranka Rita Kamber. Svoju slikovnicu koja je, kaže Primorac, krasan dio knjige, sama je ilustrirala i pisala tekst.