Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Klavirski recital

Od Dore do Bluesa u Kneževoj palači

Autor: Portal ZL

27.02.2023. 10:54
Od Dore do Bluesa u Kneževoj palači

Foto: Koncertni uredDora Pejačević, skladateljica čija se stota obljetnica smrti navršava 5. ožujka, središnja je tema klavirskoga recitala Od Dore do Bluesa koji će se održati u petak, 10. 3. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača). Na programu su još i djela Chopina, Schuberta i Papandopula.


Nastupa Ida Gamulin, osebujna pijanistica čiji je umjetnički put započeo u Londonu 1983. osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess, debijem u Queen Elizabeth Hallu te albumom u izdanju diskografske kuće EMI. Međunarodna karijera odvela ju je u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije. Snimala je za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 21 nosač zvuka, a nedavno je promovirala sedmerostruki album povodom tridesetogodišnje suradnje s izdavačkom kućom Croatia Records. Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


U nedjelju, 12. 3. nastupa Mimika Orchestra, alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi skladatelj i saksofonist Mak Murtić. Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i elektronike, ovaj dvadeseteročlani orkestar izvodi Murtićevu transidiomatsku glazbu u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, oslanjajući se pritom na antropološke, kulturološke i mitološke pripovijesti.
Mimiku i Zadar povezuje Marta Kolega, umjetnica rodom iz Kali koja je na posljednjem albumu Altur Mur sudjelovala kao vokalistica i tekstopisac. Kolega hvaljenom projektu donosi multijezičnu slojevitost kao savršenu potporu Murtićevim skladateljskim zamislima. Njen materinji “kualjski” prisutan je kao dio svemediteranskog izraza stopljenog s balkanskim, afrojazz i ostalim utjecajima u složenu mozaičnu zvučnu i kulturološku slagalicu.


Koncert se održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 19:30, a potom slijedi novi Jazz Bar. Mišel i Andrija, autori glazbene emisije Blues bar Radija 057, u ovome će izdanju istraživati vrhunski etno-jazz inspiriran prebogatim glazbenim naslijeđem istočne Europe. Događaj će podržati Udruga vinara Zadarske županije pa će se uz glazbu moći uživati u izboru vrhunskih vina.


Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči svakog koncerta, i to radnim danom od 11 do 13 te od 17:30 do 19:30, a subotom od 11 do 13 sati.


Koncert mezzosopranistice Renate Pokupić, klarinetistice Marija Pavlović i pijanistice Julije Gubaiduline, koji se trebao održati 25. veljače, održat će se 6. lipnja.portal