Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Razmjena gostovanja

Dubrovački simfonijski orkestar u Dalmatinskom ciklusu

Autor: Zadarski list

06.12.2022. 07:50
Dubrovački simfonijski orkestar u Dalmatinskom ciklusu

Foto: Koncertni ured ZadarKoncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u petak, 9. 12. u svečanoj dvorani Sveučilišta u 19:30 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima. Realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, projekt predstavlja vrijednu ideju suradnje lokalnih organizatora i ustanova kojom se omogućuje njihov kontinuirani rad i pruža podrška glazbenicima koji djeluju u tri glazbena centra, potiče osmišljavanje i realizacija redovitih glazbenih ciklusa, pridonosi razvoju publike te podiže kvaliteta kulturne ponude cjelogodišnjih programa.


Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače, u srijedu, četvrtak i petak od 11-13 i 17:30-19:30 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor.


97. godina aktivnog rada


Program koncerta sastavljen je od djela hrvatskih skladatelja u rasponu od dubrovačkog plemića, diplomata i skladatelja Luke Sorkočevića (1734.-1789.), preko Krste Odaka (1888.-1965.) čiji opus od preko 350 djela odražava raznolikost stilova u hrvatskoj glazbi prve polovice prošloga stoljeća, Borisa Papandopula (1906.-1991.), nesumnjivo jednog od najvećih skladatelja u ukupnoj hrvatskoj glazbenoj povijesti, do Gordana Tudora (1982.), koji je nedavno gostovao kao saksofonist u zadarskoj koncertnoj sezoni s programom Električni kontrapunkt, a čija je skladba Lamento i Boogie posvećena maestru Ivanu Hutu i gudačima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Dubrovački simfonijski orkestar 2022. godine obilježava 97. obljetnicu aktivnog rada. Svoj glazbeni repertoar i nepresušan izvor kvalitetnih kulturnih događaja predstavlja u prostorima kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi. Redovito nastupa s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima, interpretirajući djela slavnih skladatelja u Dubrovniku i na turnejama diljem svijeta.


Popis odsviranih koncerata iznimno je opširan i uključuje turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Orkestar je surađivao s poznatim imenima: Lovro von Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, David Ojstrah, Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovič, Svjatoslav Richter, Henryk Szeryng, Uto Ughi, Christoph Eschenbach, Stefan Milenkovich, Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič, Dunja Vejzović, Ruža Pospiš Baldani, Mischa Maisky, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Michel Legrand i brojni drugi.


Dubrovački simfonijski orkestar je nastupao u najprestižnijim dvoranama svijeta u Washingtonu (Kennedy Center), New Yorku, Seattleu, Beču (Musikverein), Versaillesu, Baselu, Medanu, Jakarti i dr. Orkestar je dobitnik nagrada kao što su Milka Trnina (2005.), Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu (2015.) te nagrada Grand prix Orlando za osobit umjetnički doprinos na Dubrovačkim ljetnim igrama (2020.).


Dešpalja kao inspiracija


Od prosinca 2020. godine na mjestu dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra je maestro Ivan Hut, rođen u Puli 1982. godine u braku nizozemsko-hrvatskih roditelja. Od svoje pet godine živi u Splitu gdje s osam godina upisuje violinu u Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Diplomirao je violu u klasi Milana Čunka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje se, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju Pavla Dešpalja, rodila ljubav prema dirigiranju.


Godine 2014. upisuje studij dirigiranja na Sveučilištu za umjetnost Codarts u Rotterdamu, u klasi Hansa Leendersa. Za vrijeme svog školovanja Hut se usavršavao kod dirigenata Kennetha Montgomerya (Orkestar 18. stoljeća), Etienna Siebensa i Antonyja Hermusa (Nederland Jeugd Orkest). Godine 2016. završava preddiplomski studij dirigiranja debitiravši u operi  Sestra Angelica G. Puccinija, u režiji Michala Znanieckog. Iste godine upisuje magisterij, također u klasi prof. Leednersa, s ciljem specijaliziranja za problematiku i utjecaj „tradicije“ kod izvođenja opera G. Verdija. Nakon uspješnog završetka magisterija 2018. godine kao najbolji student generacije dobiva priliku nastupiti na seminaru Valerija Gergijeva koji se odvio u okviru jubilarnog 30. Gergiev festivala u Rotterdamu.


Među najzapaženijim suradnjama izdvajaju se one sa Sinfoniom Rotterdam (Concertgebouw Amsterdam), Zagrebačkom filharmonijom (Novogodišnji te Božićni koncert), Simfonijskim orkestrom HRT-a (snimanje djela hrvatskih skladatelja), Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom te sa Orchestra Sinfonica della Universidad del Guanajuato. Bio je stipendist fonda Lovro i Lilly Matačić te fondacije za mlade dirigente Kraljevine Nizozemske Het Kersjes fonds. Bio je producent koncertnog programa na 59. Splitskom ljetu te ravnatelj glazbenog programa na 60. Splitskom ljetu. U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere HNK Split.