Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MEĐUNARODNI FESTIVAL

Međunarodna premijera filma "Knin-Zadar" u Francuskoj

Autor: Hina

05.01.2024. 16:05
Međunarodna premijera filma

Foto: Melita Vrsaljko



Kratkometražni dokumentarni film autorice Melite Vrsaljko, “Knin-Zadar”, imat će međunarodnu premijeru u konkurenciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma FIPADOC koji će se u francuskom Biarritzu održati od 19. do 27. siječnja.


Film  prati svakodnevicu redateljičina oca, skretničara na željezničkoj postaji Benkovac, u kojoj vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća.


“Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa”, ističe se u najavi HAVC-a.




Taj redateljski prvijenac Melite Vrsaljko svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a na Liburnia Film Festivalu je osvojio glavnu nagradu žirija i kritike.


Direktor fotografije je Jurica Marković, a zvuk je oblikovao Martin Semenčić, koji je film i montirao. Producentica je Tena Trstenjak, a film je nastao pod okriljem kuće Dinaridi film.


Svjetsku premijeru na francuskom festivalu imat će dugometražna manjinska koprodukcija, “Jump Out” autorice Nike Šaravanja, realiziran u talijansko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Fade In).


To je priča o četvorici dječaka iz četvrti Južni Kariobangi, jednoj od najsiromašnijih u Nairobiju, koji uslijed pandemije COVID–a 19 vrijeme provode lutajući susjedstvom, jer pandemija je zatvorila škole, a jedina konstanta u njihovom životu je akrobatski trening koji imaju svako poslijepodne.


Na festivalu se prikazuje i film “Između revolucija” Vlada Petrija, nastao u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji (Restart), u sklopu natjecateljskog programa “Europske priče”.


Film je svjetsku premijeru imao na Berlinalu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film programa Forum, a istom je nagradom ovjenčan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji. U hrvatska kina stiže 18. siječnja.


Međunarodni festival dokumentarnog filma FIPADOC u svom ovogodišnjem, šestom izdanju donosi  više od 140 filmova, pet dokumentarnih serija, 25 kratkometražnih naslova i 19 digitalnih/virutalnih projekata.