Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

nadrealna psiho-drama

Ksenija Marinković o filmu »Da li ste vidjeli ovu ženu?«

Autor: Jana Šolman

07.04.2023. 16:11
Ksenija Marinković o filmu »Da li ste vidjeli ovu ženu?«

Foto: Mate Komina



Zadarska publika imala je priliku uživati u jednom od najzanimljivijih filmskih ostvarenja iz regije u posljednje vrijeme. U Kazalištu lutaka Zadar održana je zadarska premijera filma »Da li ste vidjeli ovu ženu?«, uz gostovanje maestralne Ksenije Marinković koja se u ovom filmu pronašla u glavnoj ulozi.


Ova vrhunska nadrealna psiho-drama progovara o identitetu i transformaciji sredovječne žene Draginje te prati njena tri različita života i sudbine. U svakoj priči Draginja se suočava s drugačijim izazovima te pokušava pronaći svoj identitet i smisao života.


Tako je Draginja prodavačica usisavača koja pronalazi mrtvo tijelo žene koja liči na nju te se počinje pitati o svojoj vlastitoj sudbini, onda je medicinska sestra koja unajmljuje lažnog muža kako bi se dokazala okolini, a u trećoj verziji života gubi pamćenje i luta gradom u potrazi za svojom prošlošću.


Izuzetno iskustvo snimanja




– Cijeli proces snimanja ovog filma je bio jedno izuzetno iskustvo jer to je kao da igrate tri moguće i različite sudbine osobe. Prvo što sam primijetila u scenariju je taj nemir i tuga koju žena proživljava te sam to povezala s krizom identiteta. Nisam mislila da se ove tri sudbine odnose samo na tu jednu ženu, već na neki osjećaj vremena u kojem mi danas živimo, kazala je Marinković te dodala da je cijelom procesu pristupila filozofski i intuitivno.


Ovaj film jedan je od najoriginalnijih recentnih režijskih debija iz regije, a nastao je kao studentski projekt mladih autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji su pronašli inspiraciju u izazovima s kojima se suočavaju sredovječne žene. Oni su željeli prikazati složenost i bogatstvo ženskog iskustva, koje često biva zanemareno ili stereotipizirano.


– Bilo mi je izrazito uzbudljivo sudjelovati u ovom projektu jer su svi moji kolege bili jako mladi te sam to doživjela kao da paralelno radim s djecom i sa svojim kolegama. Međutim, upravo zbog toga mi je bilo jako zanimljivo te smo često razgovarali o mojoj ulozi i njihovom radu, ispričala je Marinković te dodala da je sve započelo sa studentskom idejom za kratki igrani film.


Film nominiran za nagrade


– Bila sam članica žirija na festivalu u Beogradu gdje smo jednom prilikom imali razgovor o tome kako rado pomažem studentima. Nakon tog razgovora pristupila su mi dva mladića koji su radili na svom studentskom projektu, odnosno na kratkom igranom filmu za svoj diplomski rad, te su me pitali želim li surađivati s njima. Tako je sve počelo te smo uspješno snimili prvi dio filma. Nakon što je sve bilo snimljeno, obavijestili su me da će biti još nastavaka, no nisam očekivala da ćemo doista snimiti preostale dijelove. Međutim, uspjeli smo snimiti drugi i treći dio filma te mi je zaista drago zbog toga, objasnila je Marinković.


Film je svjetsku premijeru imao u Tjednu kritike u Veneciji gdje je bio i nominiran za nagradu, a autorski dvojac nagrađen je nagradom kritike na festivalu u Bangkoku. Uz originalnost koncepta i režije, posebno je hvaljen nadahnut i zaigran nastup Ksenije Marinković.


– U ovom filmu možemo vidjeti Kseniju Marinković, poznatu i cijenjenu kazališnu glumicu koja se pojavljuje u jednom posve specifičnom, možda čak i indie filmu. Ovaj film svakako zaslužuje pažnju, zbog tematiziranja rijetko viđenih sudbina i uvjeta u kojima žene žive, ne samo na našem području, već i u globalnom kontekstu. Film na naturalistički način prikazuje živote sredovječnih žena, njihovu dekadenciju ili sudbinu. Mislim da je ovaj film izvanredan i vrijedan te mi je izuzetno drago što je sada stigao i u Zadar, poručio je Mario Županović, suosnivač i umjetnički savjetnik kinoteke Kino Zona.


Zadarska publika je s oduševljenjem pratila film, a nakon premijere glumica Ksenija Marinković podijelila je s gledateljima svoje dojmove o filmu i radu s mladim redateljima. Ovaj film zasigurno se pokazao kao pun pogodak za zadarsku premijeru te kao vrijedan doprinos suvremenoj regionalnoj kinematografiji.