Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ESEMESOVI IZ PAKLA

Klaudija Milin predstavila svoje novo književno djelo koje je poput terapije

Autor: Tea Pavičić

13.03.2024. 17:00
Klaudija Milin predstavila svoje novo književno djelo koje je poput terapije

Foto: Osobna arhiva



U Gradskoj knjižnici u Zadru prošlog je tjedna održano predstavljanje knjige “Esemesovi iz pakla” autorice Klaudije Milin, gdje je prvi put javnosti predstavljeno ovo iznimno djelo. Uz prisustvo brojnih posjetitelja, autorica je podijelila svoje inspiracije, procese pisanja i duboke poruke sadržane u knjizi koja je već privukla veliku pažnju ljubitelja književnosti. Ovaj događaj, u organizaciji Udruge Ahimsa, označio je početak jednog uzbudljivog putovanja kroz riječi i teme koje će zasigurno ostaviti dubok dojam na čitatelje.


Inspirirana tragedijom obitelji, ova kratka priča nije autobiografska niti klasičan roman. Umjesto toga, ona predstavlja jedno sažeto djelo, smješteno unutar jedne obitelji, no koje može odražavati dinamiku bilo koje druge obitelji. Fokusira se na brige roditeljstva i kompleksne odnose unutar obitelji. Različiti kutevi promatranja kroz koje je prikazana daju širu sliku, dodajući dinamiku i kompleksnost ovom djelu. Svojim dubokim promišljanjem o roditeljstvu i složenim odnosima unutar obitelji, priča istražuje univerzalne teme koje su značajne za svakoga od nas.


Foto: Osobna arhiva


Paleta emocija


– Ova priča može izazvati nemir i ljutnju čitajući je, ali ne bi trebala ostaviti čitatelja ravnodušnim. Ona može izazvati široku lepezu osjećaja, od smijeha, do suza, i trenutaka duboke tuge i zaljubljenosti. Ona oslikava paletu emocija koja se odvija u svakom od nas, i sigurna sam da će se mnogi prepoznati u sebi u toj oluji emocija koje se događaju u ljudima, izjavila je autorica.




– Ne mogu izdvojiti samo jedan dio kao najvažniji, jer svaki aspekt doprinosi cjelovitosti i dubini priče. Ova priča nije samo obična naracija; stvorena je više kao terapija, ne samo za mene osobno, već i za čitatelje koji će se susresti s njezinim stranicama. Svaki segment ove priče nosi svoju težinu i značaj, jer se radnja vrti oko pet ključnih likova, te jednog lika koji je jedini imenovan. Kroz različite dijelove priče, oslikavaju se duboke emocije, sukobi i introspekcija, koji su neodvojivi izvor uvida u ljudsku psihu, naglasila je Klaudija Milin.


Promocija je bila organizirana na slijepo, prije same ceremonije čitanja knjige. Uz podršku obitelji i prijatelja, autorica je hrabro krenula u ovaj izazovan pothvat. Očekivanja od reakcija publike bila su da će svakako izazvati šok, no autorica je bila spremna na sve – od negativnih do pozitivnih reakcija. Shvatila je da takva mješavina osjećaja zapravo pridonosi dubljem doživljaju književnog djela.


Foto: Osobna arhiva


Novi oblik umjetničkog izražavanja


Autorici ovo nije prvo izdano djelo, budući da je prije dvije godine objavljena i njena zbirka poezije. To je bio njezin prvi korak u literarnom stvaralaštvu, i ovo predstavljanje je samo novi oblik njezinog umjetničkog izražavanja.


Kao dio predstavljanja knjige, upriličen je i mali performans je bio održan prije glavnog događaja. Radi se naime o kratkom autentičnom filmu koji je posebno posvećen tom danu, odnosno situaciji koja je bila inspiracija za knjigu. Film prikazuje istinitu priču o vožnji u kojoj je autorica izgubila sina, što ju je potaknulo za njen rad i za izražavanje svojih misli i osjećaja u knjizi.


Želja autorice bila je šokirati publiku i potaknuti na oslobađanje skrivenih emocija. Planirala je večer ispunjenu emotivnim vrhuncima i trenucima koji bi stvorili atmosferu u kojoj će se publika osjećati duboko emotivno pogođena i potaknuta na introspekciju.


Kao glavnu poruku koju je htjela prenijeti svojim čitateljima, autorica naglašava važnost neočekivanih događaja u našim životima. Umjesto da ti događaji određuju naš put, oni nas oblikuju i pomažu nam u otkrivanju novih aspekata naše osobnosti. Ova promjena perspektive omogućuje nam da prigrlimo izazove snažnije i da iskoristimo prilike za osobni rast i razvoj.


Naslov s puno značenja


– Kada je riječ o naslovu priče, on je zapravo došao spontano, bez pretjeranog razmišljanja. No, dublje promišljanje o samoj priči otkriva da se naslov može izvući iz nje same. Sam naslov nosi sa sobom određenu dubinu koja može značiti različito za svakoga tko čita. Svaka riječ u naslovu nosi svoju težinu i simboliku koja se otkriva kroz priču, ostavljajući prostora za individualno tumačenje i osobno povezivanje, otkrila je Milin.


Predstavljanje knjige otvara vrata čitateljima k novim svjetovima i iskustvima. Ono iskazuje priliku za čitatelje da zavire dublje u svijet autorove mašte i da se suoče s dubokim emocijama koje njezina riječ može izazvati. To je prilika da se zaranja u priču, da se osjeti emocionalna vezanost s likovima i da se uživa u svakoj stranici teksta. Ovaj događaj predstavlja više od običnog čitanja – to je poziv na avanturu koja će čitatelje provesti kroz široki spektar emocija i doživljaja.


POSEBAN DAN


U punoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice program je vodila Mira Treursić a o knjizi je nekoliko rečenica izrekao prof. Zdravko Žarković. Nakon pozdrava i čestitke za Dan žena izveden je kratki film u svrhu performansa koji je emotivno dirnuo sve nazočne. Nakon toga je i autorica rekla par rečenica o samoj ideji i razlozima stvaranja ovog malog djela. Ravnateljica Centra Mocire Jelena Milin se osvrnula dirljivim riječima na temu a napose na emocije koje izaziva čitanje. Na kraju su se podijelile ruže koje su od papira izradili štićenici Centra Mocire.