Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dragica Vukelić

Hrvatica iz Čilea predstavila knjigu posvećenu ocu

Autor: Đurđa Baljak

21.02.2023. 21:43
Hrvatica iz Čilea predstavila knjigu posvećenu ocu

Foto: Đurđa BaljakHrvatica iz Čilea, Dragica Vukelić, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru održala je promociju svoje knjige pod nazivom »Sokolovi u mojoj duši«, a knjigu su predstavili izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja i dr. sc. Ante Gverić, dok je voditelj bio Luka Knez.


Ugodno iznenađenje


Riječ je o knjizi koju je autorica posvetila svom ocu Josi Vukeliću, emigrantu iz Like. U knjizi govori o potresnim svjedočanstvima jednog vremena i neutaženim emocijama za Domovinom. Naime, njezin otac se nikada nije uspio vratiti na svoju rodnu grudu, a ona mu je još kao šesnaestogodišnjaka dala obećanja kako će jednog dana napisati knjigu o njegovom životu, što je u konačnici nakon nekoliko desetljeća ispunila.


– Napisala sam knjigu »Sokolovi u mojoj duši« u čast svom ocu kao dokaz o tome što je sve živio i preživio tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. On je 1949. godine došao u Čile gdje je stvorio obitelj te sam i sama tamo rođena i odgojena. Dakle, cijeli život sam živjela tamo, ali sam se prije godinu i pol preselila u Zagreb, započela je Dragica Vukelić te nastavila kako je knjigu počela pisati 2010. godine, ali ju je tek 2015. godine predstavila na španjolskom u Čileu.
Kada je počela COVID-19 pandemija odlučila je prevesti knjigu na hrvatski jezik i zato se preselila u Hrvatsku.


– Kad sam prvi put uzeo u ruku ovu knjigu prije nekoliko mjeseci ovlaš prelistavajući stekao sam dojam da možda riječ o još jednom nekritičkom tekstu o našoj povijesti u vrijeme Drugog svjetskog rata u kojem se s daleke i izolirane emigrantske distance možda veliča ustaški pokret i NDH-a i kao takva me na prvu nije privlačila. Međutim, prevario sam se te sam se ugodno iznenadio, kazao je Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru.


Pričanje priča


– Ova knjiga nije posvećena pregledu ili analizi političkih događaja tijekom Drugog svjetskog rata, predraća i poraća, ne bavi se ukazivanjem na svoju istinu, ne proglašava svoju stranu jedinom ispravnom i jedinom koja polaže pravo na svoju istinu u užasima koje je naš narod kao i drugi proživio u Drugom svjetskom ratu. Ovaj tekst lišen je takvih pretenzija što je i razumljivo jer autorica nije povjesničarske struke koja bi joj davala legitimnost bavljenja takvim poslom, kazao je Gverić.


Dodao je kako se Dragica Vukelić u ovoj knjizi bavi pričanjem priča koje je s pažnjom slušala od svog oca svojih prvih dvadeset i pet godina života.


– To je priča o domovini u kojoj je Joso Vukelić spletom poratnih okolnosti morao zauvijek napustiti svoju domovinu. Riječ je o pričama o njegovom odnosu s majkom i ocem, sestrama i bratom, o rodnom mjestu Kosinju podno Velebita i njegovoj ljepoti i ljudima toga kraja, rekao je Gverić.