Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zavičajna tema

Haljina šukunbabe Dile preživjela ratove, a danas priča priče o Zadru

Autor: Marija Orešković

21.02.2023. 21:46
Haljina šukunbabe Dile preživjela ratove, a danas priča priče o Zadru

Foto: Mate KominaNa Međunarodni dan turističkih vodiča, 21. veljače, u sklopu programa »Zavičajne teme – Providurove priče«, Gradska knjižnica Zadar, u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Zadra »Donat«, priredila je edukativno predavanje pod nazivom »Dilina haljina – od vjenčanice preko muzejskog eksponata do zadarskog identitetskog simbola«. Predavanje su održale mag. Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i licencirana turistička vodička za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju i dr. sc. Jasenka Lulić Štorić, umirovljena etnologinja i bivša voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.


Prikazale su originalni predmet iz muzejske zbirke, odnosno haljinu koja posjetitelje vodi u drugu polovinu devetnaestoga stoljeća i u Zadar iz tog vremena. Spomenuta nošnja zapravo živi u Zadru kroz kulturno-umjetnička društva te se može vidjeti u određenim svečanostima, ali ta haljina, također, može postati tema razgledavanja Zadra.


– Željeli smo pokazati određenu vezu koja može nastati između kustosa, odnosno kustosice u muzeju i određenog predmeta, tj. emocionalan odnos koji se rađa između kustosa i predmeta koji se nalazi u muzeju. Riječ je o svečanoj pučkoj nošnji. U toj haljini se djevojka Dila, pretpostavlja se, vjenčala, a nije u bijeloj boji zato što se bjelina javlja tek 1848. godine te se tek tada ona počelo širiti. Spomenuta haljina sada se nalazi u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, a napravljeno je nekoliko replika te haljine, kazala je Jasenka Lulić Štorić.
– Haljina je pripadala mojoj šukunbabi koja se zvala Dila. Osobno sam podosta zainteresirana za kulturnu baštinu, s obzirom na to da sam turistički vodič i povjesničar umjetnosti i bilo mi je stalo da se ispriča priča koja leži iza ove naše nošnje. Haljina je 1964. godine darovana muzeju, a darovao ju je moj pradjed Ante. Gotovo sto godina je bila smještena u našoj kući u Varoškoj ulici na dnu škrinje s brašnom, preživjela je ratove i brojne prijetnje, a danas predstavlja identitet i simbol Zadra, ispričala je Zrinka Brkan Klarin.