Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pjesnička večer

Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«

Autor: Vesna Benić

28.03.2024. 20:32
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«

Foto: Vesna Benić



Na pjesničkoj večeri koja se održala u Narodnoj knjižnici Kali na 95. godišnjicu rođenja književnika Joje Ricova dodijelila se osma po redu književna nagrada koja nosi njegovo ime, a ovogodišnja dobitnica nagrade je pjesnikinja Edita Vlahov iz Šibenika. Književna nagrada »Joja Ricov« se dodjeljuje za čakavsku poeziju, poeziju o moru i o škoju, svake godine u Kalima na dan pjesnikova rođendana 25. ožujka, a koju je na prijedlog književnika Nikole Šimića Tonina pokrenulo Hrvatsko književno društvo – Zadar 2018. godine.


Otočna čakavština


– Poezija, kao univerzalna pojava, omogućuje otvaranje svih granica na plemenit, intiman i topao način. Edita svojom poezijom omogućava preživljavanje jednog dijalekta, govori o svom kraju, o ribaru, težaku, o širini i ljepoti mora, a sve to uokviruje u pjesmu. Sve što radi je od srca i s guštom, izjavio je Nikola Šimić Tonin, predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade.


Ovogodišnja dobitnica nagrade smatra da je učiteljski posao njezin poziv te uživa u njemu, no shvatila je da treba iskazati ono umjetničko što ima u sebi. Iako živi i radi u Šibeniku, na otočnoj čakavštini zahvalna je djedovima i bakama s kojima je provodila ljeta na Žirju.





– Vrlo rano sam počela pisati, u srednjoj školi, zahvaljujući profesorici Vesni Mrši u gimnaziji. U gimnazijskim danima je tinjala ta neka ljubav prema književnosti, a kasnije sam se i odlučila za smjer knjižničar dokumentarist, tako da su me knjige pratile cijeli život. Uz razrednu nastavu krenula sam i ovim putem, pjesničkim. Iako imam veliki broj napisanih pjesama, koje sam dugi niz godina marljivo zapisivala, još nisam izdala svoju zbirku poezije, već su mi pjesme objavljene u nekim biltenima i publikacijama. Također sam jedna od devet šibenskih pjesnika čije su pjesme u Zbirci zavičajne poezije »Voljenom gradu« posvećenoj Šibeniku, kazala je Vlahov te dodala kako je kao član Ogranka Matice hrvatske preuzela vođenje odjela za književnost.


Estetika i umjetnost


– Uglavnom radim s ljudima srednje i starije dobi kojima se treba znati približiti. Sastajemo se jednom tjedno, družimo, čitamo svoje pjesme i kratke priče, a često i nastupamo u manjim sredinama. Posebno mi je draga suradnja s udrugom »Rupska zvona« te naši odlasci na pjesničke večeri u Rupe, na njihovu Kušaonicu poezije. Nastojimo uvijek ići u sredine u kojima ljudima nisu dostupni takvi sadržaji. Znam da svi ljudi vole lijepu riječ, estetiku, umjetnost, pa zašto im to ne bismo približili. Nemam materijalnu korist od ovoga, ali jednostavno uživam u tome, objasnila je Vlahov.


Povodom Književne nagrade »Joja Ricov« nagrađenoj Editi Vlahov nagrade su uručili Bruno Mišlov načelnik Općine Kali, Desa Blaslov Dujela, Žaklina Kutija, Anamarija Ćurković te Nikola Šimić Tonin.