Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bogat program

Dva koncerta i izložba o Valteru Dešpalju u trećem tjednu Glazbenih večeri

Autor: Portal ZL

17.07.2023. 08:06
Dva koncerta i izložba o Valteru Dešpalju u trećem tjednu Glazbenih večeri

Foto: Luka Jeličić



Nastavlja se program 63. Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a treći tjedan donosi nam zanimljiv koncerte i izložbu posvećenu velikom zadarskom glazbeniku.


Prvo nas 20. srpnja u 21 h u Katedrali sv. Stošije očekuje koncert braće Burić. Klarinetist Ante i orguljaš Mihovil Buturić, braća koji su se nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu vratili u rodni Zadar gdje aktivno djeluju kao glazbenici i pedagozi, predstavit će se atraktivnim programom s djelima Johanna Sebastiana Bacha, Béle Kovacsa, Arva Pärta, Gabriela Fauréa, Aarona Davida Millera, Henrija Rabauda, te praizvedbom skladbe Pi-shi-mi mladoga hrvatskoga skladatelja Josipa Prajza koja je posvećena braći Buturić.


Iz zadarske glazbene baštine


Dan kasnije u Crkvi sv. Donata također će se održati koncert s početkom u 21h. Jedna od važnih smjernica Glazbenih večeri u Sv. Donatu je otkrivanje zaboravljenih skladbi autora koji su djelovali u Zadru u prošlim stoljećima, kojima se, u obradama za različite ansamble, udahnjuje novi život. Tako će se na programu glasovitih Zagrebačkih solista, jednog od najuglednijih i najdugovječnijih hrvatskih glazbenih ansambala, čuti Sinfonia fantastica u G-duru Nikole Strmića, koji je u 19. stoljeću djelovao kao glazbeni ravnatelj zadarskoga kazališta i upravitelj Filharmonijskoga društva. Solisti će još izvesti jednu od Mozartovih najvirtuoznijih duhovnih skladbi, motet Exsultate, jubilate, K. 165, uz sopranisticu Mariju Kuhar Šošu, višestruko nagrađivanu te, po riječima kritike, jednu od najsvestranih pjevačica u Hrvatskoj, kao i Serenadu za gudače, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog.


Valter Dešpalj: Izložba


22. 7., 20 h, Bedemi zadarskih pobuna – Bastion sv. Roka




Izložba je zamišljena kao presjek tek maloga dijela fascinantne širine djelovanja iznimnog umjetnika, svestranog i međunarodno istaknutog violončelista, solista, komornoga glazbenika, pedagoga i glazbenog redaktora Valtera Dešpalja. Rođen je u Zadru 1947. u obitelji zaslužnoj za izdizanje glazbenog života grada iz ruševina nakon Drugog svjetskog rata. U Zadru je proveo prvih četrnaest godina svojega života i iz njega se otisnuo u svijet. Ono što je ponio iz Zadra – talent, disciplinu, muzikalnost, znanje, osjećaj za zajedništvo, radost muziciranja, zaigranu znatiželju – u svijetu je višestruko oplemenio i nesebično darivao svojemu rodnom gradu. Od sviranja na prvim Glazbenim večerima u Sv. Donatu i 25. obljetnici zadarske Muzičke škole, preko dobrotvornih koncerata u Domovinskom ratu i nastupa uz Zadarski komorni orkestar do odgoja mladih gudača u renomirane glazbenike kroz festival Strings Only! i fenomen Cellomania, uvijek je osiguravao najvišu razinu umjetničkog doživljaja koju su Zadrani itekako prepoznavali. Autorica izložbe je muzikologinja Ana Vidić. Ulaz na izložbu je slobodan.


Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja na info-pultu Providurove palače odvija se radnim danom od 11-13 i 19-21 te subotom od 11-13. Na dane koncerta blagajna od 20 sati seli na koncertnu lokaciju. Popust u iznosu od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina. Pretplata za sve koncerte iznosi 100 €.