Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Festival monodrame

Danas na rasporedu dvije predstave - »Dodaj me« i »Zemlja vukova«

Autor: Nikolina Lucić

01.09.2023. 08:12
Danas na rasporedu dvije predstave - »Dodaj me« i »Zemlja vukova«

Foto: Drama plus



U okviru prvog Zadarskog festivala monodrame danas igraju čak dvije predstave – u 19 sati »Dodaj me« Karmen Sunčane Lovrić i u 21 sat »Zemlja vukova«, autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić.


Crnohumorna komedija za mlade »Dodaj me« autorska je monodrama glumice Karmen Sunčane Lovrić, koja na satiričan i tragikomičan način propitkuje suvremenu potrebu i neophodnost svakodnevnog korištenja pametnog telefona, konstantnog bivanja online i kreiranja virtualnih verzija sebe na društvenim mrežama. Ako nije online, nije se dogodilo, ako nisi online, postojiš li?





Monodrama »Zemlja vukova« autorski je pak projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić. Žanrovski odjekuje crna komedija s elementima apsurda, a nastala je iz potrebe da se zapitamo što znači biti žena u maloj zajednici kao što je Lika? Što znači biti žena u Hrvatskoj? Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine triju Ličanki u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, izboru, samoći, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice »A što će ljudi reći?« Predstava je prožeta autobiografskim elementima.


Život u virtuali


Danas je sve online, svatko je na ekranu, svatko može biti poznat, slavan, postati brend. Astronauta, kao zanimanje broj jedan među djecom i mladima, zamijenio je influencer. Nitko više ne zna kako se guglalo prije Googlea. Facebook i TikTok postali su glavni izvor aktualnih vijesti, stavova i stručnih savjeta. Youtube je stalna audiovideo pozadina naših života, Instagram je naše ogledalo, mjerilo vrijednosti i duhovni vođa, a Tinder i njemu slične aplikacije za upoznavanje naši su najbolji prijatelji koji nam pomažu naći ljubav i sreću. Marina, protagonistica predstave »Dodaj me«, studentica prve godine fakulteta koji, naravno, nije htjela upisati, u pokušaju da »živi svoje snove«, zaradi plavu kvačicu i postane influencerica, kreće u transformaciju online verzije sebe i pretvaranje u svoju najsavršeniju Instagram verziju, u Miss Mar. Tek rođena virtualna ličnost nastavlja pak mijenjati realnu nju, ali ne na bolje. Što je virtualna verzija sretnija, uspješnija i praćenija, to je realna, pod utjecajem vlastite lažne slike o sebi, sve nezadovoljnija sobom, sve anksioznija, sve pritisnutija zahtjevima svakodnevnog objavljivanja, sve ovisnija o broju pratitelja, lajkova i komentara te sve usamljenija. U spoju dramskog i fizičkog teatra sa online videozidom, autorica nas kroz smijeh i geg navodi na promišljanje vlastitih mobilnih i internetskih navika, kao i apsurdnost nekih već normiranih novotvorenih društvenih obrazaca. Predstava je nastala u produkciji Teatra Studio 9.


Lika u ženskim očima


Monodramom »Zemlja vukova« Tonke Mršić i Gale Nikolić sada Lika, nakon Damira Karakaša dobila i suvremeni ženski glas. »Zemlju vukova«, svoju debitantsku monodramu, izvodi Tonka Mršić rodom iz Gospića. Završila je preddiplomski studij na Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI) u klasi prof. Rade Šerbedžije i prof. Lenke Udovički, nakon čega je magistrirala glumu na istom sveučilištu. Glumila je u predstavama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK Zagreb, Teatra Ulysses i u seriji »Područje bez signala« Dalibora Matanića. Ima crnu neukrotivu kosu, prezire rat i za rođendan bi najviše od svega voljela dobiti kravu.


Gala Nikolić također je završila preddiplomski studij u Rijeci na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI) u klasi prof. Lenke Udovički i prof. Rade Šerbedžije. Glumila je u predstavama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Teatra Ulysses, INK Pula i u filmu »Ribanje i ribarsko prigovaranje«. Trenutno nastavlja svoj diplomski studij Glume u Los Angelesu na California Institute of The Arts (Tim Burtom, Sofia Coppola). Ima crvenu neukrotivu kosu, prezire rat i najviše od svega voljela bi postati vila na jedan dan.