Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

25. LISTOPADA

Bolero Zadarskog plesnog ansambla nastavla sezonu

Autor: Portal ZL

23.10.2023. 09:49
Bolero Zadarskog plesnog ansambla nastavla sezonu

Foto: ZPA



Plesna sezona se nastavlja s predstavom Zadarskog plesnog ansambla Bolero u Kazalištu lutaka u srijedu, 25. listopada s početkom u 20 sati. Bolero, najpoznatije djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela, pisano je primarno kao balet. Dovršeno 1928. godine do dan danas plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi se na svim svjetskim pozornicama. Zadarski plesni ansambl je prije dvije godine za obilježavanje tridesete godišnjice postojanja odabrao upravo ovo djelo zbog svoje izuzetne upečatljivosti, a također i kao izazov. U godini kada su izvedbeni umjetnici bili drastično zakinuti izvedbama, dok je brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo Ansambl posvećuje temeljnom razlogu postojanja jedne predstave: publici! Koreografiju i koncept potpisuje Sanja Petrovski, osnivačica i dugogodišnja umjetnička voditeljica Ansambla. 


Ljubitelji plesa u Zadru će u roku od godine dana pogledati tri potpuno različita plesna ostvarenja čija je glavna tema Ravelov Bolero. Pred kraj prošle plesne sezone u svibnju Ansambl je ugostio Studio za suvremeni ples i njihov sjajan House Bolero slovenskog koreografa Mateja Kejžara napravljen povodom 60 godina postojanja. Sada slijedi Bolero Zadarskog plesnog ansambla, a na kraju ove sezone organizatori se iskreno nadaju da će na daske HNK u Zadru i u suradnji s njima dovesti i spektakularan Gran Bolero Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske plesne skupine EnKnap u koreografiji španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game.


U svojoj strukturi predstava Zadarskog plesnog ansambla Bolero je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo, izgrađuje se scenski prostor doslovno i fizički tijelom i scenografijom. U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, u maniri retro-varijante baziranoj na zamisli velikog francuskog koreografa Maurice Béjarta, u centru događanja na velikom crvenom stolu je plesačica, mlada Zadranka Patricia Gospić, koja kao dirigent drži ansambl pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvedba Zadarskog plesnog ansambla temelji se na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam i disciplina naspram impresiji i bogatstvu glavne melodije.




Predstava je rađena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, a pokrovitelji i predstave i Plesne sezone su Ministarstvo Kulture, Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Ulaznice se mogu rezervirani na e-mail [email protected] ili preko facebook stranice Ansambla ili kupiti sat vremena prije predstave na blagajni Kazališta lutaka. 


Koncept, režija, koreografija: Sanja Petrovski


Asistent koreografa: Matea Bilosnić 


Solistica: Patricia Gospić


Ansambl: Korina Oltran, Martina Ružić, Bernarda Klarin, Lucija Jurjević, Mia Šare, Tara Kokić, Anđela Matulić, Nina Pavić


Kostimografija: Marija Šarić Ban


Scenografija: Robert Košta


Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski


Oblikovanje zvuka: Tomislav Kraljević Shome


Fotografija: Mislav Klanac


Grafičko oblikovanje: Igor Gluić


Producent: Natali Mahmić


Produkcija: Zadarski plesni ansambl 2021.


Koprodukcija: HNK Zadar


Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova


Zahvala: Narodni muzej Zadar, Glazbena škola Blagoje Bersa, Kazalište lutaka Zadar