Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pinel i Kukica

Arheološki muzej Zadar dobio nove maskote, ali i svoju posebnu družinu

Autor: Đurđa Baljak

18.05.2023. 18:39
Arheološki muzej Zadar dobio nove maskote, ali i svoju posebnu družinu

Foto: Arif Sitnica



Arheološki muzej Zadar jučer je pozvao sve zainteresirane da im se pridruže na početku posve nove priče kojom započinju ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Naime, program je započeo s predstavljanjem maskota Arheološkog muzeja Zadar, Pinela i Kukice, ali i članske iskaznice Arheološkog muzeja Zadar, Muzejske družine »Pinel i Kukica«. Riječ je o prvoj družini u Muzeju koja je osnovana za sve one koji su željni istraživačkih dogodovština u Muzeju, ali i izvan njega.


Likovi iz srca


Sve ove novitete predstavili su muzejska pedagoginja i autorica programa Jelena Vekić Bašić, Marin Franić iz Tvornice mašte kao ilustrator, Marina Brkić kao viša voditeljica odnosa s javnošću i moderatorica te voditeljica marketinga Donata Smokrović. U programu su sudjelovali i učenici trećeg razreda Osnovne škole Petra Preradovića.


– Ideja o maskotama se rodila s ciljem da djeci što bolje približimo Arheološki muzej Zadar i da ih potaknemo da samostalno dolaze u muzej, a ne samo organizirano. Maskote se zovu Pinel i Kukica, a imena su dobile po alatima kojima se arheolozi najviše služe na terenima prilikom arheoloških istraživanja. Zamislila sam kako će otprilike izgledati, otkud dolaze i iz kojeg su mjesta. Međutim, zanimljivo je to da će mijenjati jezik kojim pričaju, odnosno dijalekt, ovisno u kojem se mjestu nalaze. Svoju ideju sam poslala Marinu Franiću iz Tvornice mašte, pa ih je on potom ilustrirao, otkrila nam je autorica programa Jelena Vekić Bašić.





– Na poziv Arheološkog muzeja Zadar sa zadovoljstvom sam oživio ilustrirane maskote dječaka po imenu Pinel i djevojčicu Kukicu u bojama Tvornice mašte. Nadam se da će naši likovi zaživjeti u srcu mladih i velikih sanjara i pustolova. Želimo djeci otkriti čarolije i tajne muzeja. Naš grad je doista pun čudesnih priča. Crtanje i pisanje je moja velika ljubav, a crtanje po opisu Jelene Vekić Bašić, i oživljavanje Pinela i Kukice mi je već duboko u srcu tako da se priča sigurno nastavlja, kazao nam je uzbuđeni Franić.


Mali članovi


– Ovo je tek početak naše priče. U rujnu planiramo napraviti turneju po osnovnim školama i predstaviti Pinela i Kukicu svim učenicima. Htjela bih posebno istaknuti kako se sva zainteresirana djeca, uz dozvolu roditelja, mogu učlaniti u Muzejsku družinu »Pinel i Kukica«. Članska iskaznica će vrijediti cijelo osnovnoškolsko obrazovanje bez obnavljanja, a njom će djeca moći neograničeno posjećivati Arheološki muzej Zadar, crkvu Svetog Donata, Muzej ninskih starina u Ninu, ali i sudjelovati u raznim radionicama i ostalim muzejskim programima.


Pored toga, istaknula bih kako će sva djeca koja se rode ove godine 30. studenog, na dan osnutka Arheološkog muzeja Zadar, dobiti besplatnu člansku iskaznicu, kazala je Vekić Bašić, i zaključila kako ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja završava 1. lipnja s radionicom »Pinel i Kukica u Ninu« u Muzeju ninskih starina, a koju će voditi upravo ona kao autorica programa.