Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Priznanja

Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Rock&Off Nagrade za životno djelo

Autor: Hina

31.01.2023. 19:50
Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Rock&Off Nagrade za životno djelo

Foto: Arhiva ZL



Na petoj dodjeli nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off Hrvatskog društva skladatelja, koja će se održati 3. veljače u Tvornici kulture, Nagradu za životno djelo dobit će Denis Mujadžić – Denyken te posthumno Ante Perković, najavio je Hrvatski glazbeni savez.


U tekstu o Anti Perkoviću, autorica Ljubica Letinić ističe da raznorodna i za kratak život zadivljujuće bogata ostavština tog rođenog Zadranina, zagrebačkog studenta, novinara, pisca, glazbenika, kritičara i glumca govori o avangardnoj umjetničkoj pojavi i izuzetnoj radnoj disciplini.


Njegova ostavština uključuje osam ukoričenih naslova, stotine novinarskih tekstova, od gimnazijske Spužve, preko Pulsa, Starta i Jutarnjeg lista do periodike i prostranstava interneta, dva glazbena albuma u sastavu Djeca, tri samostalna LP albuma, kazališne uloge, klupski programi.




Sva ta lica koja smo znali pod imenom Ante Perkovića potvrđuju karizmu, ljudsku blagost, odmjerenost i rafinman, istodobno odvažnu artističku sklonost formalnom eksperimentu, iskoraku, autoironiji, igri. I nedvosmisleno odražavaju snažnu potrebu za bijegom od glavne struje”, dodaje se.


U tekstu o Denisu Mujadžiću – Denykenu, glazbeni kritičar Hrvoje Horvat ističe da je on “nesumnjivo jedan od najznačajnijih i najuspješnijih domaćih rock producenata u proteklih 35 godina”, čije su brojne suradnje s domaćim imenima, ili Perom Lovšinom iz Slovenije, “ostavile neizbrisiv trag na ono što kolokvijalno zovemo modern rock”.


“Denykenov angažman rastao je s procvatom novog rocka devedesetih, na koji je utjecao podjednako kao i autori/glazbenici koji su pjesme napisali i albume snimali. Već i popis imena s kojima je radio svojevrsni je ‘who’s who’ hrvatskog rocka od devedesetih naovamo.


Pips Chips & Videoclips, Majke, Hladno pivo, Kojoti, Vatra, Jinx, Zabranjeno Pušenje, Nina Badrić, Severina, Rade Šerbedžija, Arsen Dedić, Laka, Quasarr samo su neki od njih, a bilo ih je više od 300.


Sa svima njima Denyken je radio nekoliko puta, a raspon postignutih rezultata – ne samo umjetničkih, nego i komercijalnih, što mjerimo utjecajem spomenutih bendova – smješta ga među najznačajnije protagoniste suvremene rock scene zadnjih desetljeća.


Dodjela nagrada Rock&Off održat će se 3. veljače u Tvornici kulture. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja a koproducenti Tvornica kulture i Unison – Hrvatski glazbeni savez.