Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Slavni festival

Glastonbury objavio širi popis izvođača. Jako se pazilo na spolnu i rasnu jednakost

Autor: T.I.

04.03.2023. 21:30
Glastonbury objavio širi popis izvođača. Jako se pazilo na spolnu i rasnu jednakost


Glastonbury, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih rock festivala na svijetu objavio je popis izvođača za 2023. godinu.


Otprije se znalo da će headliner jednu večer biti pop veteran Elton John, a sad su objavljena i druga dva koja se također mogu pohvaliti godinama staža na sceni. Mlađi među njima, šefildski Arctic Monkeys su već treći put headlineri festivala, za razliku od Guns ‘N Roses koji će skoro slaviti 40 godina od okupljanja. Oni se prvi put u karijeri penju na slavnu Pyramid pozornicu Glastonburyja.


Na Other pozornici headlineri će biti Lana Del Rey i Wizkid. Koliko je Glastonbury šaren vidi se s novoobjavljenog plakata. Tu ima svega, od hard rockera do repera, od elektronske glazbe do world beata.
Ovaj put se pazilo i na spolnu ravnopravnost. Jedna od koorganizatorica ovog dugovječnog biznisa obitelji Eavis, Emily obećala je još 2019. da će se truditi da broj ženskih i muških izvođača na Glastonburyju bude podjednak. Ovaj put je na tom putu, od 54 dosad objavljena na imena, 26 su ženski izvođači. Pazilo se i na rasnu jednakost, pa 46 posto od 54 izvođača nisu bijelci.


Ipak, svi headlineri su muškog roda, no to je Eavis objasnila činjenicom što jednostavno ženske zvijezde tog kalibra jednostavno ove godine nisu bile dostupne. Emily Eavis je u The Guardianu ispričala i da su Gunsi angažirani nakon što je mjesto headlinera otkazala jedna velika ženska zvijezda kojoj nije htjela navesti ime.