Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kraj proizvodnje Galaxyja i S-Maxa

Ford otpušta 1100 radnika u svom najvećem europskom pogonu

Autor: T.I.

10.03.2023. 18:29
Ford otpušta 1100 radnika u svom najvećem europskom pogonu

Foto: FordS proizvodnim kapacitetom od oko 450 tisuća vozila godišnje i oko 5.400 zaposlenih Fordova tvornica u Valenciji je jedan od najvećih pogona izvan SAD-a ove auto kompanije. S obzirom na nove poslovne planove koji uključuju smanjenje proizvodnje u Europi općenito, uskoro to vjerojatno neće biti slučaj.


Prije ove godine je objavljeno da će svoj pogon Saarlouis u Njemačkoj s 4500 radnika Ford prodati kineskom BYD-u jer odustaju od daljnje produkcije i novih modela Focusa koji se tamo proizvodio, a danas je Ford obznanio da ima u planu otpustiti i 1100 radnika u pogonu u Valenciji.


I tamo se smanjuje proizvodnja, Ford je naime u Valenciji odlučio prestati s proizvodnjom Galaxy monovolumena i S-Max karavana.
Za pogon u Valenciji ipak ima dobrih vijesti za bližu budućnost. Naime, ovaj je pogon kojeg je Ford sagradio prije gotovo pola stoljeća izabran je za glavnu tvornicu budućih Fordovih električnih automobila za Europu. Ovaj projekt tvrtka još nije detaljizirala, očekuje se da će produkcija električnih automobila krenuti krajem ove decenije i sasvim je izvjesno da će tada tvrtka ponovno zapošljavati novu radnu snagu.