Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

POSLOVNA RaCIONALNOST

Ericsson nastavlja trend otpuštanja u tehnološkoj industriji

Autor: T.I.

25.02.2023. 12:49
Ericsson nastavlja trend otpuštanja u tehnološkoj industriji

Foto: iStockNastavljaju se novi valovi otkaza u tehnološkoj industriji. Kako je godina počela, sa sveukupno – procjenjuje se – 50-ak tisuća otkaza u siječnju, tako se i nastavlja.


Nakon što je početkom ovog mjeseca kompjuterski div Dell najavio ukidanje daljnjih 6600 radnih mjesta, na kraju mjeseca istim je putem nastavio švedski proizvođač telekom opreme s na glaskom na 5G tehnologiju u posljednje vrijeme Ericsson. Najavili su otpuštanje osam posto od 105 tisuća zaposlenih  na globalnoj razini. U brojkama to bi značilo otkaze za oko 8.500 zaposlenika, ali do kraja ove godine i uštedu za tvrtku u iznosu od preko 850 milijuna dolara.


Očit je trend da se tehnološke kompanije, one male i one velike, sad rješavaju radne snage koju su nagomilali u posljednjih nekoliko godina, posebno u vrijeme pandemije kad je potražnja za tehnološkim proizvodima raznih vrsta jako porasla. Podaci govore da je unatoč masovnoj redukciji radne snage u posljednjih par mjeseci, sad u većini tehnološki kompanija i dalje zaposleno više ljudi negoli je to bio slučaj prije tri godine.
Kad se govori o manjoj potražnji i velikom opterećenju na rashodovnoj strani, reklo bi se da je – kad govorimo konkretno o Ericssonu – situacija urgentna i da su tehnološke kompanije na rubu gubitaka. No, čini se da je prije u pitanju hladna poslovna racionalnost. Naime, Ericsson je prošli mjesec prijavio da je imao promet od 26,93 milijarde, uz profit od 1,86 milijardi dolara u 2020. godini.