Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Filmski festival

Dva hrvatska filmska projekta nagrađena na When East Meets Westu u Trstu

Autor: Kim Cuculić

27.01.2023. 15:58
Dva hrvatska filmska projekta nagrađena na When East Meets Westu u Trstu


Projekt dugometražnog dokumentarno-igranog filma Fiume o morte! redatelja Igora Bezinovića i producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart) osvojio je nagradu u sklopu sekcije This is It koja se odvijala na 13. izdanju industrijske platforme Filmskog festivala u Trstu – When East Meets West.


Osim toga, nagradu je osvojio i projekt koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji 1 Dan, 365 sati koproducentice Sabine Krešić (Fade In).


Sekcija namijenjena projektima dugometražnih igranih i hibridnih filmova u razvoju koji imaju snažan vizualni i umjetnički potpis, a nastaju u koprodukciji s Italijom, This is It, predstavljala je deset naslova.
Međunarodni žiri, u sastavu Remi Bigot (Semaine de la Critique), Vincenzo Bugno (Berlinale World Cinema Fund/TFL), Wouter Jansen (Square Eyes) i Giancarlo Chetta (Laser Film) nagradu LASER Film Award dodijelila je projektu dokumentarno-igranog filma Fiume o morte! redatelja Igora Bezinovića i producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart, Hrvatska) te koproducenata iz Slovenije (Nosorogi) i Italije (Videomante).


Projekt je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Ministarstvo kulture Republike Italije MIBACT, Audiovizualni fond Furlanije-Julijske krajine, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Potprogram MEDIA Kreativne Europe, fond Eurimages, RE-ACT, Hrvatsko društvo filmskih redatelja, VIBA Film Studio, Grad Rijeka i Grad Zagreb.


Osim toga, međunarodni žiri u sastavu Martina Droandi (Autlook Film Sales), Tereza Keilova (HBO Europe) i Freddy Olsson (Göteborg IFF) HBO Europe nagradu u sklopu sekcije Last Stop Trieste, namijenjenoj projektima dokumentarnih filmova koji su skoro završeni, a koji su se ranije predstavljali na partnerskim platformama, dodijelio je projektu 1 Dan, 365 sati redateljice Eylem Kaftan iz Turske i koproducentice Sabine Krešić (Fade In). Nagrada HBO Europe podrazumijeva iznos od 1000 eura.


Na ovogodišnjem WEMW-u sudjelovalo je 750 pripadnika filmske industrije iz više od 50 zemalja.


Njih 500 je u programima sudjelovalo uživo, a 250 online. Za vrijeme trajanja programa, održalo se preko 700 sastanaka s više od stotinu donositelja odluka.


WEMW se odvijao 22. do 25. siječnja, a Filmski festival u Trstu traje do 28. siječnja.