Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

18. izdanje

»Muzeji su važni! Da, ali samo ako ste i vi s nama!«

Autor: Đurđa Baljak

26.01.2023. 12:02
»Muzeji su važni! Da, ali samo ako ste i vi s nama!«


Ovogodišnja 18. manifestacija »Noć muzeja« poručuje »Muzeji su važni!«, a održat će se u petak 27. siječnja s početkom u 18:00 sati te će trajati sve do 1:00 sat iz ponoći. Povodom toga odlučili smo saznati kakav su program pripremili zadarski muzeji.


Arheološki muzej poručuje »Muzeji su važni! Da, ali samo ako ste i vi s nama!«


– Nakon dvije godine digitalne verzije »Noći muzeja«, ponovno imamo priliku naći se na starom mjestu. Pored niza izložbi, priredili smo više programa u kojima mogu sudjelovati svi oni koji imaju neku staru arheološku priču, žele ispisati brodsku konstrukciju na 3D pisaču, izraditi brod koji se šije ili sagraditi muzej po svojoj mjeri. Stoga sve zainteresirane pozivamo da nam se priključe. Svi posjetitelji koji podijele s nama svoje utiske o tome zašto su im muzeji važni mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti najpopularnije naušnice iz Visočana, poručila je Marina Brkić iz Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar i dodala kako će biti organiziran besplatan prijevoz autobusom u Nin gdje će se moći obići arheološki lokaliteti i sudjelovati u programu Muzeja ninskih starina »AMZd«.


Obilazak lokaliteta u Ninu
– Na to putovanje se kreće s kustosom Muzeja Vladimira Kusika, sa starog autobusnog kolodvora na zadarskom poluotoku u 17:30 sati, dok je povratak iz Nina planiran oko 21 sat. Svi zainteresirani se mogu prethodno najaviti zbog ograničenog broja mjesta, objasnila je Brkić.


U ovoj manifestaciji sudjeluje i Muzej antičkog stakla čija je voditeljica marketinga Fabija Franulović kazala kako parafrazirajući temu Hrvatskog muzejskog društva »Muzeji su važni!« pozivaju sve građane Zadra, okolice i sve one koji mogu da ih posjete tog dana kako bi sudjelovali u ovoj poznatoj muzejskoj akciji.


– Naime, u toj akciji koja će rezultirati izložbom »Zadar voli staklo« pozivamo sve sugrađane i posjetitelje da donesu neki predmet od stakla ili više njih, primjerice suvenir, uspomenu, nagradu, bilo što možda godinama gledaju u maminoj vitrini, neki dragi, važan ili neobičan predmet. Ovom akcijom se zahvaljujemo posjetiteljima Muzeja antičkog stakla u Zadru koji nas godinama prate, stavljajući pritom u prvi plan da i oni sami aktivno sudjeluju u stvaranju muzejske izložbe. Autorica akcije i izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica, objasnila je Franulović kazavši kako su izložbu »Sjaj i boja: Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba« otvorili 25. studenoga 2022., a koja je još uvijek dostupna za sve posjetitelje. Pored toga, tu je i izložba »MiniMas« – izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata, a njezina autorica je viša kustosica Anamarija Eterović Borzić.


Osam izložbi u Narodnom muzeju


Uoči Noći muzeja izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel pripremili su raznovrstan program, a u kreiranju ovogodišnjeg programa u prostorima Il Palače, Narodnom muzeju Zadar, pridružio se Koncertni ured i Gradska knjižnica Zadar.


– Pripremili smo osam izložbi, a to su izložba »Jedan svijet«, koja predstavlja jedinstven projekt postava zbirke Nacionalnog muzeja, potom izložba »Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO-a Maslenica, uz stručno vodstvo i razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem »Vojne oznake Bibinje«, zatim izložba »Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina«; izložba kostima i maski. Uz to posjetitelji će imati priliku vidjeti i stalnu izložbu »Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti« Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, a izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. Potom, izložba fotografija »U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj«, kao fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom druge polovice 20. stoljeća. Zatim slijedi izložba scenografije i lutaka iz predstave »Ljepotica i zvijer« te izložba fotografija autora Miljenka Domijana »Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote« i na koncu izložba »Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija« Ivana i Ane Tomljanović, poručili su iz marketinga Narodnog muzeja i nastavili kako će posjetitelji, pored raznovrsnog programa izložbi imati priliku i sudjelovati u četiri radionice – »Radionica izrade maski tehnikom kaširanja«, »STEAM radionica« otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina, plesna radionica »Encanto – naš čarobni svijet« te na koncu »Ljepotica i zvijer«.


Performans ZPA


– Uz izložbe i radionice posjetitelji će imati priliku pogledati i performans Zadarskog plesnog ansambla pod nazivom »Pierrot; Izložba kroz pokret«. Uz to prikazivat će se i dvije projekcija – »Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća« i »Projekcija programa za djecu Karneval životinja«. Potom, tu je i program »Jedna donacija i jedna projekcija u Noći muzeja« u okviru čega će biti predstavljene slike Giovannia Marinonia – »Dominikanski fratar« te predstavljanje i projekcija dokumentarnog filma »Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije«, poručili su iz Narodnog muzeja Zadar i dodali kako je sve to u program uključen i projekt »Muzej u školi – baština i kultura mira« u okviru desete obljetnice manifestacije »Zadarski mir«. Tom prigodom su pripremljene razne aktivnosti koje će se odvijati u OŠ Zadarski otoci, od izložbe fotografija, uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora, prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS »Donatići« te »Vitezovi Vranski (vitez Ante Šarić) – zadarska alka«. Naposljetku, slijedi »Knjižnica u Noći muzeja« u okviru čega će biti organizirana »Naj knjiga Noći muzeja« gdje će posjetitelji moći birati najbolju knjigu od ponuđenih. Pored toga, bit će izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice pod naslovom »O muzejima«, poručili su iz Narodnog muzeja istaknuvši »Muzeji su važni!«