Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Potpuna ispovijest

Brooke Shields u novom dokumentarcu otkrila da je bila – silovana: ‘Samo sam se skamenila…’

Autor: Hina

21.01.2023. 16:21
Brooke Shields u novom dokumentarcu otkrila da je bila – silovana: ‘Samo sam se skamenila…’

Foto: Reuters

Američka glumica Brooke Shields otkrila je da je bila silovana kao mlada holivudska glumica u novome dokumentarcu pod nazivom “Pretty Baby: Brooke Shields”, koji je premijerno prikazan u petak, drugoga dana filmskog festivala Sundance


Glumica nije otkrila identitet svog napadača, ali je ispripovijedala da se s tim muškarcem, osobom koju je otprije poznavala, sastala nedugo nakon što je diplomirala. Tada je mislila da je riječ o radnome sastanku na kojemu će razgovarati o njezinoj ulozi u novome filmu.


Muškarac ju je poveo u svoj hotel, pod izlikom da će joj iz svoje sobe pozvati taksi, no umjesto toga je nestao u kupaonici, vratio se potpuno gol i napao je, rekla je glumica.


“Nisam se toliko borila ni odupirala… samo se sjećam da sam se skamenila”, prisjetila se Shields. “Mislila sam da je jedno moje ‘ne’ dovoljno.
I pritom sam cijelo vrijeme samoj sebi govorila – ostani živa i izađi van’.”


Glumica se prisjetila da je, nakon incidenta telefonirala svome prijatelju i šefu osiguranja Gavinu de Beckeru, koji joj je rekao: “To je silovanje”. No ona mu je odgovorila kako u to “ne želi u to vjerovati” te dosad nije javno progovorila o incidentu.


Priča koju se glumica odvažila objaviti nakon brojnih sličnih priznanja poznatih holivudskih glumica potaknutih pokretom #MeToo, jedan je od nekoliko šokantnih trenutaka u dokumentarcu koji će se emitirati na streaming platformi Hulu u dva dijela.


Prvi dio posvećen je pretjeranoj seksualizaciji koju je Shields doživjela kao djevojčica, nakon objave njezine provokativne golišave fotografije u dobi kad je imala samo 10 godina te nakon uloge dječje prostitutke u filmu “Pretty Baby” u dobi od 11 godina.


U dokumentarcu je prikazana mlada Shields kojoj puno stariji muški voditelji u raznim emisijama postavljaju vrlo lascivna pitanja o njezinim ulogama u filmovima “Plava laguna” i “Beskrajna ljubav”, kao i niz kontroverznih reklama za traperice Calvina Kleina u kojima se pojavila.


Nakon što je kao tinejdžerica doživjela svjetsku slavu, Shields je pohađala sveučilište Princeton te se nakon što je diplomirala isprva mučila s ponovnim pronalaženjem glumačkih uloga. To je dovelo do susreta s njezinim silovateljem.


“Moja je poruka svima da budu ustrajni i da ne dopuste da postanu žrtve društva ili filmske industrije”, rekla je AFP-u uoči premijere filma na festivalu u Utahu. “Ponosna sam na to što sam, unatoč svemu, nastavila učiti, razvijati se, truditi se i voljeti ono što radim”, rekao je Shields


U filmu se opisuje i kasnija opsjednutost medija njezinim djevičanstvom, majčinim alkoholizmom i njezinim prvim brakom s teniskom zvijezdom Andreom Agassijem.


Filmski festival Sundance, čiji je suosnivač glumac i redatelj Robert Redford, ključna je lansirna rampa za nezavisne filmove i dokumentarce. Sundance 2023. održava se nakon trogodišnje pauze, koja je uslijedila zbog pandemije koronavirusa. Traje do 29. siječnja.