Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stiže do ljeta

Pod malim poklopcem velika snaga leži. Nova generacija Yarisa donosi značajna poboljšanja

Autor: Edi Prodan

27.01.2024. 11:22
Pod malim poklopcem velika snaga leži. Nova generacija Yarisa donosi značajna poboljšanja


Toyota GR Yaris, jedan od najzanimljivijih malih sportskih automobila, dakako i velikom listom uspjeha u najtežim automobilističkim disciplinama, u svojoj je novoj generaciji premijerno prikazan na Salonu automobila u Tokiju 2024.


Izazvalo je to veliko oduševljenje jer čim se pojavio bio je zasjeo na vrh segmenta hot-hatch vozila, automobil je to uostalom rođen u reliju koji je mnoge konkurente ostavio za sobom. U tri godine otkako je prvi automobil sišao s proizvodne linije, uloženi su intenzivni napori da se on učini još boljim: snažnijim, osjetljivijim, zanimljivijim i isplativijim za vožnju. Inženjeri za utrke Toyota Gazoo, glavni vozači i profesionalci za utrke i reli surađivali su u duhu stalnog poboljšanja kako bi obogatili osnovni karakter GR Yarisa kao automobila »s vozačem na prvom mjestu« – automobila koji je fokusiran na uživanje sve otkad se sjedne iza njegov upravljač. Donosi značajna poboljšanja, pa tako i u zoni motora čija je maksimalna snaga rednog 1,6-litrenog trocilindričnog motora s turbopunjačem povećana na 280 KS, s okretnim momentom od 390 Nm. Popis promjena je opsežan, ključni elementi uključuju evoluciju vodećeg svjetskog trocilindričnog motora i uvođenje potpuno novog Gazoo Racing izravnog automatskog mjenjača s osam brzina, projektiranog za natjecateljske brze promjene stupnjeva prijenosa.


Šasija GR Yarisa dodatno je ojačana, a u kabini su izgled kokpita i položaj vozača preinačeni za autentičniji osjećaj sportskog automobila, bilo da se vozite cestom ili u natjecateljskoj formi. Ovjes je također prilagođen za veću kontrolu upravljanja i robusnu izvedbu pod velikim opterećenjima, s ojačanim oprugama i sklopom prednjih amortizera. Novi GR Yaris nudi sve ono što je original učinilo toliko uspješnim, ali i više od toga. Kao rezultat toga, obećava da će se postaviti još više ispred konkurencije posebno u paketu opreme »circuit« koji uključuje dodatni hladnjak i modificirani usisnik zraka.
GR Yaris savršena je demonstracija toga kako su Toyota i njezin odjel za performanse Gazoo Racing predani razvoju sve boljih automobila kroz moto sport. Od lansiranja modela 2020., u Europi je prodano više od 18 tisuća njegovih primjeraka, s ocjenom zadovoljstva kupaca od 99 posto, a dodajmo i to da je većina njih bila u verziji »circuit«.


Novi GR Yaris bit će u prodaji diljem Europe od ljeta 2024. godine.