Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Odgođeni letovi

Zimska oluja većini Amerikanaca pomrsila račune da se vrate kući za praznike

Autor: Hina

23.12.2022. 10:57
Zimska oluja većini Amerikanaca pomrsila račune da se vrate kući za praznike

Foto: ReutersViše od 4.400 letova otkazano je tijekom dva dana zbog snažnog zimskog nevremena koje je pogodilo Sjedinjene Države, a koja se podudara s početkom blagdanske sezone, za koju se očekivalo da će biti najprometnija do sada.


U četvrtak je u SAD-u otkazano više od 2.350 letova, a u petak još 2.120, prema web-stranici za praćenje letova FlightAware, dok je putnički željeznički prijevoznik Amtrak otkazao desetke putovanja vlakovima tijekom Božića, onemogućivši blagdanska putovanja za desetke tisuća Amerikanaca.


Također je u četvrtak odgođeno još 8.450 letova, uključujući više od trećine letova kompanija American Airlines, United Airlines i Southwest Airlines.
Southwest je u četvrtak otkazao 865 letova, oko petine svih planiranih letova, a za petak ih je već ukinuto 550.


Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u četvrtak da zimska oluja donosi mećave na Srednjem zapadu, a očekuju se i veliki prekidi putovanja u Chicagu, Detroitu i Minneapolis-St. Paul.


Delta Air Lines je u četvrtak otkazao 140 letova od ukupno 4.400 i za petak 90, prema podacima FlightAwarea, te upozorio da će “u petak biti potrebna dodatna otkazivanja jer oluja nastavlja utjecati na poslovanje u Detroitu i na sjeveroistoku SAD-a.”


Od 19.30 sati po vremenu na američkoj istočnoj obali otkazano je 25 posto odlaznih letova iz međunarodne zračne luke O’Hare u Chicagu i 37 posto letova u Chicago Midwayu, kao i 27 posto odlaznih letova iz Denvera.


Amtrak je objavio da otkazuje nekoliko desetaka planiranih putovanja vlakom na Srednjem zapadu do Božića zbog vremenskih uvjeta, uključujući vlakove u Michiganu, Illinoisu i Missouriju, te vlakove između New Yorka i Chicaga.


Prošlogodišnji praznici bili su pokvareni izbijanjem covida-19 među osobljem zbog čega su zrakoplovne kompanije morale otkazati tisuće letova.