Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

DHMZ

Zima je definitivno stigla! U četvrtak će poplaviti rive, u petak obilne kiše, a onda snijeg i jako zahlađenje

Autor: Portal Novi list

28.11.2023. 18:54
Zima je definitivno stigla! U četvrtak će poplaviti rive, u petak obilne kiše, a onda snijeg i jako zahlađenje

Foto: Arhiva NLDHMZje objavio vremensku prognozu za naredne dane u kojoj naglašavaju da “u klimatološku zimu ulazimo s promjenom vremena.”


“Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, 29. studenoga 2023., već s četvrtkom (30. studenoga 2023.) uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime – i obilnija oborina.


Zbog jakog i olujnog juga 30. studenoga 2023. te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva.
Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka (1. prosinca 2023.) na subotu (2. prosinca 2023.) pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.


U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2  na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom.


S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.


Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama.


Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.


Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi.


Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.


Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.


Hidrološka situacija


Izražene oborine koje će već u četvrtak (30. studenoga 2023.) započeti obilnom kišom u Sloveniji te na područjima Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja (Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina…).


Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika”, navodi DHMZ.